Korporativno lobiranje i njemačko predsjedanje

23. lipnja 2020.
Korporativno lobiranje i njemačko predsjedanje 1

Njemačka vlada preuzima predsjedanje Vijećem EU-om u jeku globalne pandemije, nezapamćenog ekonomskog kolapsa te klimatske krize. Novo izvješće nevladinih organizacija ukazuje na opasnost uske povezanosti predsjedanja s korporativnim interesima.

Novo izvješće organizacija Corporate Europe Observatory i LobbyControl pod nazivom „Tainted love (korumpirana ljubav): korporativno lobiranje i predstojeće njemačko predsjedanje EU-om“ otkriva kako su industrije automobila, plina, financija, podataka (BigData), kemikalija te ribolovna industrija vrlo bliske njemačkoj vladi, te kako se često mogu osloniti na ministre za promicanje njihovih interesa u Vijeću EU-a tijekom pregovora s drugim državama članicama.

Iako se njemačka vlada često ponosi rezultatima u naporima da se bori protiv klimatskih promjena, stvarnost izložena u ovom izvješću prilično je drugačija. Vlada je stavila veliki naglasak na osiguravanje opskrbe energijom što je dovelo do masovne potpore novoj plinskoj infrastrukturi koja šteti klimi u Njemačkoj i drugim dijelovima EU-a. Njemačka se borila i osvojila ekološku oznaku za financijska ulaganja u plin, što je sektoru dalo dodatan poticaj. Vladina dosljedna i stalna podrška snažnoj automobilskoj industriji, te njezin poslovni model zasnovan na teškim automobilima sa snažnim motorima, kao i potpore utjecajnoj poljoprivredno-kemijskoj i ribarskoj industriji, dokazi su koji štete njemačkoj „zelenoj reputaciji“.

Izvještaj također istražuje kritičnu ulogu koju njemačko Ministarstvo ekonomskih poslova (BMWi) pod ministrom Peterom Altmaierom igra u određivanju pozicije Njemačke u mnogim portfeljima EU. Altmaier i BMWi često koriste svoju moćnu poziciju da redovito interveniraju u zakonodavstvu, u ime najvećih njemačkih korporativnih igrača, na štetu javnog interesa. Izvješće govori o tome kako je Altmaier u siječnju 2020. pisao predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen apelirajući na zaustavljanje daljnjih ograničenja zagađenja u automobilskoj industriji prije 2030.

Vlada na strani industrije

Dio objašnjenja njemačkog pristupa proizlazi iz njegove ideološke pristranosti u korist izvoznih industrija. Unatoč destabilizirajućim učincima ovog pristupa na europsko i svjetsko gospodarstvo, čini se da njemačka vlada pruža ozbiljnu političku potporu poljoprivredno-kemijskim divovima Bayeru i BASF-u, te automobilskoj industriji. U međuvremenu, Vlada je odbila aktivno podržati inicijative EU-a o transparentnosti poreza na dobit i porezu na digitalne usluge na razini EU, očito strahujući od utjecaja na izvoz.

Prolazeći kroz mnoge slučajeve stječe se osjećaj da njemačka vlada ima često sluha za industriju, no ne i za civilno društvo. Vladina strategija za plin razvijena je u cijelosti iza kulisa, tijekom odlučivanja na razini EU-a o odobrenja glifosata – njemačka je vlada odigrala ključnu ulogu i uključila industrije u postupak izrade izvještaja, dok je istovremeno javnost bila ograničena na formalno „savjetovanje“. U međuvremenu, njemačka industrija u području ribarstva može se pridružiti službenim pregovorima o kvotama EU, dok su nevladine organizacije isključene.

Kada Njemačka preuzme dužnost predsjedatelja EU, njezina će uloga uključivati predsjedavanje Vijećem EU-a. Vijeće je najzatvorenija od svih institucija EU-a i to stvara ozbiljan demokratski deficit jer sprječava javnost da vodi računa o postupanjima vlastite vlade unutar procesa odlučivanju u EU-u. To ide na ruku korporativnim sudionicima koji imaju kapacitete, resurse, mreže i pristupe kako bi dobili potrebne informacije i uvukli svoje interese u politički proces, zasjenivši skupine civilnog društva kojima nedostaju jednaki resursi.

Ako njemačka vlada želi stvarno transformirati predsjedanje, koje će adekvatno odgovoriti na prioritetna pitanja pandemije, klimatske akcije i socijalnu pravdu, morat će hitno promjenu pristup.

Više od 50 nevladinih organizacija, među njima i Gong, uoči njemačkog predsjedanja zahtijeva:

• Završetak prioritiziranja velikih poslova nad javnim interesom

• Hitne reforme transparentnosti i lobiranja u Vijeću EU-a

• Potpuna transparentnost lobiranja u Njemačkoj

• Otvaranje vladinih odluka o pitanjima EU-a, davanje građanima pravo glasa.

Cjelovit izvještaj na engleskom je dostupan je OVDJE.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Korporativno lobiranje i njemačko predsjedanje 2Korporativno lobiranje i njemačko predsjedanje 3

chevron-right