Uvažite naše pravo glasa i između izbora!

18. lipnja 2020.

Više od 20 posto zakona u posljednjem sazivu Sabora doneseno je bez javnog savjetovanja, samo 29 posto savjetovanja trajalo je 30 i više dana, a najviše ih je otvoreno u kolovozu. Analizirali smo proceduru donošenja zakona koje je donio IX. saziv Sabora. JAVI STRANKAMA preko Parlametra!

Savjetovanje s javnošću jednostavan je i svakom građaninu_ki dostupan mehanizam sudjelovanja u odlukama vlasti. Ujedno i pokazatelj u kojoj mjeri vlasti uvažavaju mišljenje svojih građanki i građana i između izbora.

Usporedbom podataka Parlametra, Gongove platforme za praćenje rada Hrvatskog sabora, i državnog portala eSavjetovanja, ispada da više od 20 posto zakonskih propisa donesenih u mandatu IX. saziva nije prošlo savjetovanje s javnošću. Dodatno, najviše savjetovanja otvaralo se u kolovozu, kad je većina građana i zainteresiranih organizacija i institucija na godišnjem odmoru.

Podaci se odnose samo na zakone donesene u IX. sazivu Sabora i savjetovanja otvorena u istom mandatu. Ovdje možete pronaći interaktivni prikaz.

Pored toga, samo 29 posto zakona na savjetovanju bilo je otvoreno 30 i više dana kako je  propisano Zakonom o pravu na pristup informacijama. Savjetovanje s javnošću regulirano je Kodeksom Vlade RH, prema kojem ne bi trebalo biti kraće od 15 dana i Zakonom o pravu na pristup informacijama u kojem stoji da bi u pravilu trebalo trajati 30 dana.

Iznimke su dopuštene samo onda kad su nastupili izvanredni uvjeti radi kojih nije moguće provesti savjetovanje u zakonskom roku. Izvanredni uvjeti, međutim, tumače se vrlo različito, jer nigdje nisu jasno definirani.

Savjetovanje o minimalnoj plaći trajalo je šest dana, a najkraće - samo pet dana bilo je otvoreno savjetovanje o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH. Brojem savjetovanja koja traju do deset dana prednjači Ministarstvo financija, a prikaz svih savjetovanja koja su trajala do 10 dana je ovdje

Stranke koje su istaknule svoje kandidate za mandat u X. sazivu Hrvatskog sabora zato smo pitali - mogu li se obvezati na poštivanje ovih standarda:

  • obavezno savjetovanje s javnošću za sve akte koji utječu na interese građanki i građana,
  • 30 dana kao minimalni rok trajanja savjetovanja i jasno definirane iznimke,
  • pravovremena objava i ažuriranje plana savjetovanja,
  • precizni rokovi za objavu izvješća o provedenom savjetovanju,
  • viši standardi za povratnu informaciju na pristigle komentare,
  • nastavak savjetovanja s javnošću u Saboru.

Obratili smo se političkim platformama i strankama koje su na istraživanju Crobarometra dan prije objave izbornih listi imale podršku iznad 2,5 posto. Koje među njima će pristati, a koje oklijevati pratimo ONLINE a može se i sudjelovati slanjem poruke političkim strankama da naš glas vrijedi i između izbora.

Akciju podržavaju udruge: Dokumenta, Zelena Istra, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Zagreb Pride, Centar za mirovne studije, platforma CROSOL, BIOM, Code for Croatia, Danes je nov dan, Izvor, Infozona, Inicijativa mladih za ljudska prava, Roda i Pokret za građanska prava PGP Sisak.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Uvažite naše pravo glasa i između izbora! 1Uvažite naše pravo glasa i između izbora! 2

chevron-right