Omogućite ustavno pravo glasanja svima!

02. siječnja 2020.

Stariji građani i građanke i bolesne osobe ne smiju biti tretirani kao građani drugog reda, nužno je da se svima u praksi omogući pravo glasa koje je zajamčeno ustavno pravo. Gong poziva Vladu da predloži zakonske izmjene kojima će biti uvedena obavezna biračka mjesta u svim bolnicama i domovima umirovljenika, te uredi obaveznu praksu glasanja od kuće za biračice i birače koji ne mogu samostalno pristupiti biračkom mjestu.

Nekoliko desetaka birača starije životne dobi, bolesnih, teško pokretnih i osoba s invaliditetom požalilo se Gongu kako nisu mogli ostvariti svoje pravo glasa na izborima za predsjednicu_ka države u prvom krugu ovih izbora.

Za one birače koji su se na dan izbora zatekli na bolničkom liječenju, Ustav propisuje da imaju opće i jednako biračko pravo. No, budući da zakon ne predviđa glasanje u bolnicama, takvi građani su ostali zakinuti za svoje ustavno pravo glasanja. Posebna biračka mjesta mogu biti određena u vojarnama, na brodovima, u zatvorima odnosno  kaznionicama te -  u ustanovama socijalne skrbi. No, samo dio građanki i građana koji borave u domovima umirovljenika imali su organizirano glasanje, oko čega smo zaprimili pritužbe dijela umirovljenika kojima je pravo glasanja uskraćeno.

S druge strane, za birače koji su u opravdanoj nemogućnosti na dan izbora samostalno doći do biračkog mjesta, birački su odbori dužni organizirati dolazak do njihovih domova, Međutim, i u ovom slučaju javilo nam se više desetaka obespravljenih, razočaranih i poniženih građanki i građana koji nisu uspjeli ostvariti svoje pravo glasa unatoč tome što su poštivali propisane upute o ovakvom načinu glasanja.

Preporuka je DIP-a da se birački odbor treba kontaktirati na izborni dan prijepodne – do 12 sati kako bi zatražili dolazak kući, ili nadležno izborno povjerenstvo tri dana prije izbora. Ove upute objavljene su u uputama za rad biračkih odbora na web stranicama DIP-a, no građanke i građane nisu sustavno informirani o toj mogućnosti. Međutim, čak i kada birači unaprijed obavijeste izborno povjerenstvo o svojoj nemogućnosti dolaska do biračkog mjesta, taj isti zakon ih i dalje ne štiti! Naime, ako se pojave druge okolnosti zbog kojih bi uredno provođenje izbora na biračkom mjestu bilo dovedeno u pitanje, birački odbor samostalno ocjenjuje može li ili ne može posjetiti birača na adresi i omogućiti mu tajno glasanje.

O tome da birački odbori redovno nisu mogli izaći na adresu svjedoče deseci poziva Gongu, tijekom kojih smo građanke i građane informirali kako mogu kontaktirati biračke odbore za drugi krug izbora. Ustavno je pravo glasanja na izborima u Hrvatskoj i dalje nažalost pravo samo za neke građane, odnosno one koji se mogu pobrinuti sami za sebe, a za marginalizirane i ranjive skupine „... ako to tehnički uvjeti dopuštaju“.

Osim što je izostala vidljiva kampanja državne administracije oko roka do kojeg se građani mogu prijaviti za glasanje u drugom krugu izvan mjesta prebivališta, sustavno se ne rješava ni problem diskriminacije starijih biračica i birača te bolesnih osoba. Pozivamo Vladu da hitno riješi ovaj problem diskriminacije birača koji nisu u mogućnosti pristupiti svojim biračkim mjestima, te podrobnije uredi glasanje na posebnim biračkim mjestima, uvodeći odredbe o oblicima izlaženja ususret biračima kao zakonske obaveze.

chevron-right