Okupljanje tehnoloških aktivistkinja za otvoreniju vlast

22. svibnja 2019.

Osmo izdanje Pointa, najveće regionalne konferencije civilnih hakera i hakerica, okupilo je u Sarajevu više od 200 posjetitelja i na desetke organizacija zainteresiranih za primjenu novih tehnologija u cilju bržeg i učinkovitijeg praćenja rada izabranih političkih predstavnica.

Problemi etičnosti medija i širenja dezinformacija bili su centralne teme ovogodišnje konferencije koja je 16. svibnja otvorena panelom "Status dezinformacija na Balkanu", o čemu su govorili predstavnici_e fact-checking portala iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Na Pointu je predstavljen i Mozaik Veza, kao alat koji novinarkama omogućuje brzu provjeru informacija o politički izloženim osobama iz Hrvatske, a na istom panelu predstavljena je baza službenih automobila u BiH, nastojanja makedonske fundacije Metamorphosis u sprečavanju širenja dezinformacija te metode kojima se služi albanska organizacija AIS za monitoring i analizu trošenja proračunskog i novca državnih tvrtki tijekom izborne kampanje.

Maarten Schenk, fact-checker iz Belgije koji je razvio vlastiti alat praćenje popularnog online sadržaja kako bi mapirao stranice s kojih se šire lažne vijesti, govorio je o slučaju lažnih news portala u Makedoniji za vrijeme američkih predsjedničkih izbora i kako su otkriveni. Predstavljeno je i nekoliko istraživanja o tome kako se dezinformacije šire, od onoga bosanskohercegovačkog fact-check portala Istinomjer do istraživanja koje je objavio Center for the Study of Democracy i studije u izdanju Oxford Internet instituta.

Kao neizbježna tema na konferenciji o tehnologijama u službi građanki i građana nametnulo se i pitanje umjetne inteligencije, odnosno strojnog učenja. S jedne strane dragocjena pomoć, kao u slučaju egipatske aplikacije za monitoring medija, s druge prijetnja – ovisno o obrascima na temelju kojih strojevi uče, ali i visokih, te katkada nedovoljno kritičnih očekivanja od umjetne inteligencije.

Na koncu, konferencijski dio Pointa u petak, 17. svibnja, zaključen je panel diskusijama o korištenju online alata s ciljem ugrožavanja ljudskih prava. O globalno orkestriranim kampanjama čiji su izvori financiranja skriveni, a koje zagovaraju ukidanje prava LGBT osoba i žena da odlučuju o svojem tijelu govorila je na Pointu novinarka Faktografa Ana Brakus, dok je uspomeni na žrtve diktatorskih režima, konkretno u Egiptu od 2011. godine, posvećen portal koji bilježi sve ubijene u Egiptu posljednjih osam godina.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Okupljanje tehnoloških aktivistkinja za otvoreniju vlast 1Okupljanje tehnoloških aktivistkinja za otvoreniju vlast 2

chevron-right