Interaktivna karta dostupnosti pobačaja

25. ožujka 2019.

Ginekolozi bez priziva savjesti u hrvatskim bolnicama su manjina, a o induciranom pobačaju nisu dostupne ni osnovne informacije - zato su haktivistkinje Code for Croatia napravile interaktivnu kartu dostupnosti ove medicinske usluge.

Medicinska usluga prekida trudnoće nedostupna je ženama u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji jer u dvije bolnice od devet specijalista ginekologije, svih devet ima priziv savjesti. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine tamo živi preko 20 tisuća žena u fertilnoj dobi. Najbliža bolnica u koju mogu otići jest u Slavonskom Brodu, gdje od 13 liječnika, njih šest odbija ženama medicinsku uslugu koju su zakonom dužni osigurati.

Više od polovice, točnije 58 posto ginekologa i ginekologinja u Hrvatskoj poziva se ne priziv savjesti, otkrilo je posljednje istraživanje RTL-ove reporterke Danke Derifaj u emisiji „Potraga“. Istraživanje slobodne novinarke Mašenjke Bačič – koja ovu temu sustavno prati godinama, otkrilo je kako ženama nigdje nisu dostupne ni osnovne informacije o postupku, proceduri i cijeni. Njezin tekst o tome kako pretragom na internetu umjesto toga nailaze na stranice pune dezinformacija o rizičnosti ovog zahvata objavio je i britanski The Guardian.  Zoja Bajbutović, jedna od haktivistinja ekspertne skupine Code for Croatia, okupila je zato na Datathonu prošlog vikenda tim koji je izradio interaktivnu kartu dostupnosti induciranog pobačaja u Hrvatskoj.

Uz jednu važnu napomenu – objavljene su okvirne cijene koje je početkom prošle godine prikupila Mašenjka Bačić, jer niti jedna bolnica nema objavljen cjenik u kojem postoji ova medicinska usluga.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Interaktivna karta dostupnosti pobačaja 1Interaktivna karta dostupnosti pobačaja 2

chevron-right