Stručno usavršavanje nastavnika o EU temama

05. rujna 2018.

U sklopu trodnevne edukacije o EU pismenosti koja se od 29. do 31. kolovoza 2018. održala u Zagrebu, više od 20 srednjoškolskih nastavnika iz svih dijelova Hrvatske educirali se o EU temama.

Ostvarivanjem članstva u Europskoj uniji svaki hrvatski građanin postao je građaninom Unije. Razumijevanje institucija i mehanizama, kao i prava i obaveza koje članstvo u Uniji omogućava, postaju tako dijelom građanske pismenosti. Osnovni cilj modula o EU pismenosti upoznati je sudionike s organizacijom i načinom funkcioniranja današnje Europske unije (EU) i mogućnostima koje ona pruža za svoje građane i građanke.

Stručno usavršavanje nastavnika o EU temama 1

EU pismenost jedan je od GONG-ovih modula Edukacije za građansku pismenost koji se kontinuirano razvija od 2012. godine. Program stručnog usavršavanja nastavnika/ica i učitelja/ica okuplja stručnjake s Fakulteta političkih znanosti, Pravnog fakulteta u Zagrebu i iz GONG-a koji se u svojim izlaganjima bave ovlastima institucija EU, europskim javnim politikama, utjecajem građana na politike EU, populizmom, europskim fondovima, europskim građanstvom, slobodom kretanja radnika u Europskoj uniji, europskim pravom migracija i azila, itd.

Teme se obrađuju kroz interaktivna predavanja i radionički oblik rada koji podrazumijeva rad u grupi ili paru, kao i povremeni individualni rad. Važno je prepoznati korist činjeničnog znanja o Europskoj uniji, kao i shvatiti da je ono prvi korak u razumijevanju funkcioniranja europskih institucija, procesa i učinaka koji Unija ima na život svojih građana.

Uz razvijanje kompetencija nastavnika za poučavanje o temama Europske unije dodatna pažnja se posvećuje metodičko-didaktičkom pristupu kako bi poučavanje o temama Europske unije bilo zanimljivo srednjoškolskom i osnovnoškolskom uzrastu. Program doprinosi razvoju građanskih, društvenih i političkih kompetencija samih nastavnika te ih osposobljava za kvalitetnije poučavanje građanskog odgoja i obrazovanja u školi.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom. Program EU pismenosti razvijen je 2012. godine uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj te se od tada redovito provodi. Program je revidiran i unaprijeđen uz financijsku podršku Europske unije – Europa za građane. Provedba programa u 2018. godini omogućena je uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Stručno usavršavanje nastavnika o EU temama 2Stručno usavršavanje nastavnika o EU temama 3Stručno usavršavanje nastavnika o EU temama 4

chevron-right