Prijavite se na edukaciju za EU pismenost

04. rujna 2018.

Poziv učiteljima/icama i nastavnicima/icama osnovnih i srednjih škola na edukaciju iz EU pismenosti koja će se u Zagrebu održati od 20. do 22. rujna 2018.

Za aktivno građansko sudjelovanje u demokratskim društvima važni su građanke i građani koji su razvili potrebne kompetencije, odnosno znanja, sposobnosti (vještine) i stavove. Te kompetencije se razvijaju tijekom cjelokupnog socijalizacijskog procesa, no posebno važnu ulogu u poticanju njihovog razvoja ima obrazovanje jer jedino može organizirano pridonositi učenju i izjednačavanju mogućnosti među mladima.

Ostvarivanjem članstva u Europskoj uniji svaki hrvatski građanin postao je građaninom Unije. Razumijevanje institucija i mehanizama, ali i prava i obaveza koje članstvo u Uniji omogućava, postaju tako dijelom građanske pismenosti. Osnovni cilj modula o EU pismenosti je upoznati sudionike s organizacijom i načinom funkcioniranja današnje Europske unije (EU) i mogućnostima koje ona pruža za svoje građane i građanke.

Zbog velikog interesa učitelja i nastavnika za Edukaciju o EU pismenosti koja se održala u kolovozu, otvaramo novi poziv za edukaciju u rujnu.

Edukacija za EU pismenost održat će se od 20. do 22. rujna u Zagrebu.

Ukupno trajanje edukacije je 15 sati, a sve sudionice i sudionici dobivaju GONG-ovu potvrdu o sudjelovanju.

Preliminarni program Edukacije za EU pismenost možete pogledati klikom ovdje.

Prijaviti se možete na web obrascu ovdje do 13. rujna 2018.

Za sva pitanja možete se obratiti Luciji Dumančić na e-mail: lucija@gong.hr

GONG tijekom proteklih šest godina organizira neformalni program stručnog usavršavanja nastavnika/ica i učitelja/ica pod nazivom Edukacija za građansku pismenost koji je okuplja stručnjake s Fakulteta političkih znanosti, Pravnog fakulteta u Zagrebu i iz GONG-a. S obzirom na složenost i kompleksnost suvremenih političkih procesa program je podijeljen u tri dijela tzv. modula: politička pismenost, medijska pismenost i EU pismenost. Tako koncipiran program, uz poučavanja o najvažnijim političkim pojmovima i procesima, uvažava činjenicu da su masovni mediji vrlo važan akter suvremenih političkih procesa, te da obučenost za njihovo kritičko razumijevanje zahtijeva pripremu i edukaciju. Dodatno, s obzirom na to da je Hrvatska članica Europske unije, poznavanje europskog konteksta i institucija važan je dio građanske pismenosti.

Program EU pismenosti razvijen je 2012. godine uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj te se od tada redovito provodi. Program je revidiran i unaprijeđen uz financijsku podršku Europske unije – Europa za građane. Provedba programa u 2018. godini omogućena je uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prijavite se na edukaciju za EU pismenost 1Prijavite se na edukaciju za EU pismenost 2Prijavite se na edukaciju za EU pismenost 3

chevron-right