Protiv ograničavanja civilnog društva u EU

06. veljače 2018.

Uoči sutrašnje rasprave u Europskom parlamentu o ograničavanju prostora za djelovanje civilnog društva, Platforma 112 obratila se hrvatskim zastupnicima i zastupnicama u EP-u kako bi ih upoznala s postojećim preporukama.

Uloga civilnog društva u demokraciji trebala bi biti da, zajedno s medijima, čuva demokratske vrijednosti i poziva na poštivanje svih ljudskih prava. No, kako smo nedavno upozorili, u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme sustavno zaziva progon neistomišljenika koji rade na zaštiti temeljnih ljudskih prava svih građana, a huškačke poruke koje se šalju u javnost s političkih govornica dovele su do društvene atmosfere u kojoj se normalizira isključivost, a pravni sustav se može iskorištavati za dodatne pritiske na slobodu govora i javno iznošenje kritika.

Prethodno je i Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks iskazao zabrinutost zbog arbitrarnog rezanja financijske pomoći organizacijama civilnog društva, a u cilju razumijevanja “oboljelih” neliberalnih demokracija Kuća ljudskih prava Zagreb u suradnji partnerima iz Hrvatske, Poljske, Mađarske i Srbije objavila je izvještaj “Otporom prema krnjim demokracijama Europe: Razumijevanjem scenarija neliberalnih vlasti do uspješnijeg otpora”. Detaljnije informacije objedinjene su u analizi Israela Butlera „Participativna demokracija ugrožena: sve ozbiljnije ograničavanje sloboda nevladinih organizacija u Europskoj uniji“.

Pregled upozorenja o napadima na civilno društvo u EU napravio je The Civil Liberties Union for Europe (Liberties) koji posebno ističe sljedeće preporuke:

  • stvoriti novi financijski mehanizam za podršku organizacijama civilnog društva koje promoviraju i štite europske vrijednosti. Ovaj fond bi podržavao javno obrazovanje, praćenje, zagovaranje i litigacije. Trenutačno se ovakve aktivnosti podržavaju samo ukoliko se provode izvan granica EU, primjerice kroz financijski mehanizam EIDHR (European Instrument for Democracy and Human Rights). Ovaj novi fond bi trebao biti administriran na nacionalnim razinama, neovisno o Europskoj komisiji i vlastima država članica.
  • stvoriti Observatorij civilnog društva koji bi pratio incidente vezane uz nevladine udruge u EU i koji bi ih štitio na visokoj razini prema relevantnim nacionalnim vladama. Trenutačno EU ovu ulogu preuzima samo za organizacije izvan granica EU.
  • oživjeti prijedlog Komisije za Statute europskih organizacija. Time bi se omogućilo organizacijama koje su preopterećene obavezama nametnutim od nacionalne administracije da alternativno djeluju na temelju propisa EU. 

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Razvoj edukacijskih modula sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj.

Informacije i stavovi iz publikacija su odgovornost autora i suradnika u izradi i ne predstavljanju službeni stav Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

chevron-right