Bolji internet počinje s nama

06. veljače 2018.

Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: bolji internet počinje s vama!

Dan sigurnijeg interneta obilježava se 6. veljače pod motom Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: bolji internet počinje s vama! Škole, organizacije civilnog društva  i drugi dionici organiziraju različite informativne aktivnosti kojima je cilj poučiti sigurnom  korištenju interneta.

Dan sigurnijeg interneta ili engleski Safer Internet Day (SID) obilježava se diljem Europske unije, pa i šire, kako bi se podigla svijest o izazovima i brigama vezanim uz korištenje interneta.

Svake godine organizira se i kampanja kojom se informira i educira o aktualnostima vezanim uz sigurnost na internetu, od pitanja vezanih uz društvene mreže do osvještavanja problema nasilja putem interneta ili engleski cyberbullying-a.

Ova praksa je započela osnivanjem nacionalnih centara za sigurniji internet, a zatim i njihovim međusobnim povezivanjem u Insafe mrežu koja pomoću kampanji informira o sigurnijem internetu, ali osigurava i pružanja izravne pomoći i savjeta. U Hrvatskoj je 2015. pokrenut Centar za sigurniji internet, a na njihovim web stranicama možete pronaći različite publikacije, kontakte za liniju pomoći te obrazac za prijave ilegalnog sadržaja.

Brojne škole, organizacije civilnog društva i drugi dionici priključili su se kampanji i organiziraju različite aktivnosti s ciljem informiranja o sigurnom korištenju interneta. Tako je izdavačka kuća Alfa pripremila informativni plakat “Mudrost za virtualnu sigurnost”.

Budući da je diskriminatorni govor i govor mržnje problem koji je na internetu vrlo raširen, a njegove posljedice su vrlo štetne kako za osobu izloženu nasilju tako i za ravnopravnost i solidarnost u društvu, GONG je u partnerstvu s Kućom ljudskih prava i Udrugom za nezavisnu medijsku kulturu koja je nakladnih portala H-Alter, pokrenuo stranicu Dosta je mržnje koja informira o štetnosti govora mržnje, a omogućava i prijave slučajeva govora mržnje. Dodatno, zbog važnosti provjere informacija u javnom prostoru, GONG je u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom nakladnik portala Faktograf.hr

Posebna vrsta problema na internetu su prijetnje, a njih je potrebno prijaviti kako bi se spriječilo zastrašivanje, kao i njihovo potencijalno ostvarivanje što za rezultat može imati tragične posljedice. Prijaviti je lako, pogledajte više ovdje.

Internet ima niz pozitivnih strana kako za učenje, tako i za povezivanje, komuniciranje i zabavu, ako se on koristi na odgovoran i siguran način što osobito uključuje poštivanje drugih, zaštitu osobnih podataka kao i poštivanje autorskih prava.

Razvijanju medijske pismenosti i digitalne kompetencije, posvećeno je sve publikacija i programa, među kojima bismo istaknuli publikaciju Čitajmo između redaka te portal Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.

U sklopu međunarodnog projekta EU Kids Online koji okuplja 33 europske zemlje, u Hrvatskoj je provedeno prvo nacionalno komparativno istraživanje o medijskim navikama i sigurnosti djece na internetu. Neke rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo preko tisuću djece i mladih u dobi od 9 do 17 godina i njihovi roditelji, predstavili su provoditelji projekta među kojima uz Agenciju za elektroničke medije svakako treba istaknuti i ulogu Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK).

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Razvoj edukacijskih modula sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj.

Informacije i stavovi iz publikacija su odgovornost autora i suradnika u izradi i ne predstavljanju službeni stav Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

chevron-right