Tko su stvarni vlasnici hrvatskih tvrtki?

03. listopada 2017.

Nije jasno zašto Vlada želi u potpunosti od javnosti sakriti budući Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj, no tako to stoji u konačnom prijedlogu Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. S druge strane, jedna od boljih strana Antikorupcijskog akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije je pomak prema objavi baza podataka u posjedu tijela javne vlasti u strojno čitljivom formatu. 

Hrvatska tijela javne vlasti posjeduju velike setove informacija, odnosno baze podataka, koje prema Zakonu o pravu na pristup informacijama moraju učiniti dostupnima javnosti u strojno čitljivim formatima koji omogućuju ponovnu uporabu informacija. Tako, na primjer, kod objave proračunskih dokumenata nisu prihvatljivi PDF ili word format, već excell, csv i drugi strojno čitljivi formati. Na isti način bi se, u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, trebale objavljivati i spomenute velike baze podataka, od kojih neke imaju i zakonski status kao registri.

Jedan od njih uskoro će biti i Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj koji će biti ustrojen nakon usvajanja novog Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma što ga je Vlada, upravo na Međunarodni dan prava na pristup informacijama 28. rujna 2017., poslala na usvajanje u Hrvatski sabor. Prema konačnom prijedlogu Zakona, Registar stvarnih vlasnika praktički nikom neće biti dostupan. Naime, čak ni istraživači, organizacije civilnog društva, aktivisti neće imati pristup Registru, što je u suprotnosti s duhom aktualne četvrte Direktive o sprečavanju pranja novca, dok njena peta iteracija, o kojoj se upravo raspravlja u Europskom parlamentu, Komisiji i Vijeću, direktno i otvoreno traži objavu svih europskih registara stvarnih vlasnika. 

Problem skrivenih vlasnika tvrtki je razbjesnio europsku javnost nakon skandala Panama Papers - istraživačkog projekta koji je otkrio brojne načine izbjegavanja plaćanja poreza bogatih i poznatih pojedinaca u Europskoj uniji i svijetu. Stoga su svoje registre stvarnih vlasnika već objavile, ili su na tom putu, utjecajne europske demokracije koje su ujedno i uspješnija gospodarstva od Hrvatske, poput Francuske, Velike Britanije, Nizozemske i  Švedske. Osim što time izgrađuju povjerenje javnosti, te rad tijela javne vlasti čine transparentnijim, ove zemlje otvaranjem podataka ujedno i potiču gospodarske aktivnosti, ponajprije u IT sektoru.

Neovisno o ovom registru, GONG se još ranije upustio u potjeru za brojnim registrima u posjedu tijela javne vlasti. Zahvaljujući odluci Povjerenice za informiranje i Visokog upravnog suda, Ministarstvo pravosuđa će isporučiti „sudski registar“ tvrtki u otvorenom formatu. Antikorupcijskim akcijskim planom je najavljena i izrada Registra svih transfera prema privatnim sektoru (subvencije, dotacije, financijske podrške, nepovratna sredstva, sl.), kao i objava već postojećeg Registra koncesija u strojno čitljivom formatu. U saborskoj raspravi o Zakonu o koncesijama, u dijelu u kojem se osvrće na komentare organizacija civilnog društva, govoreći u ime svog kluba, zastupnica HDZ-a Branka Juričev-Martinčev istaknula je svoju uvjerenost da će registar sukladno GONG-ovom zahtjevu, ali i odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama biti strojno čitljiv. GONG-ov zahtjev upućen zastupnicima netom prije saborske rasprave o zakonu, podupro je u ime kluba SDP-a i bivši ministar Boris Lalovac.

Brojni drugi registri se već neko vrijeme objavljuju na jednom centralnom mjestu – na portalu data.gov.hr.No, postoje registri kod kojih je proces otvaranja iznimno spor, dok ima i onih kod kojih ovaj proces ide u negativnom smjeru. Tako se u Zakonu o državnoj imovini, predviđa kreiranje novog, posebnog i detaljnijeg popisa imovine koji neće biti javno dostupan. Zabrinjava da je u nacrtu Zakona, uz smanjenje transparentnosti predviđeno povećanje razine diskrecije u odlukama ministra, koji će moći samostalno raspolagati s imovinom vrijednosti do milijun eura.

Na kraju, GONG planira svim građanima, a prvenstveno zainteresiranim novinarima i aktivistima, tijekom 2018. godine pojednostaviti pristup svim relevantnim javnim bazama putem lako pretražive online platforme - Mozaik utjecaja.

chevron-right