Međunarodni dan prava na pristup informacijama u Briselu

29. rujna 2017.

Transparentnost u EU i zemljama članicama glavna je tema javnog događanja organiziranog u Europskom parlamentu povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama na kojem su sudjelovali brojni zastupnici i aktivisti. 

Kroz zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, ostvarena je suradnja između zastupnika Europskog parlamenta i organizacija civilnog društva koje se bave pravom na pristup informacijama. Javno događanje u Europskom parlamentu fokusirano na transparentnost EU institucija i  u državama članicama, suorganizirano je od strane nevladinih organizacija Access Info Europe (Španjolska) i Anticor (Belgija) te Parlamentarnom grupom za integritet, transaprentnost, korupciju i organizirani kriminal (European Parliament Intergroup on Integrity, Transparency, Corruption and Organised Crime - ITCO).

 U dvije panel rasprave publici su se obratili Claude Archer iz Anticor-a, Helen Darbishire iz Access Info Europe, Daniel Freund iz Transparency International EU, Delphine Reuter iz MEP Projekta, te predstavnici ključnih europskih institucija Rosita Hickey iz Ureda pučka pravobraniteljice građana EU i Martin Krueger iz Europske komisije, a okupljenima se obratio MEP-ovac Benedek Jávor.

Predstavnica Ureda pučke pravobraniteljice pohvalila se posljednjim inicijativama pravobraniteljice kojima udara na netransparentnost EU institucija – propitivanje postojeće razine transparentnosti Trialoga (neformalne konzultacije Komisije, Parlamenta i Vijeća u kojem bez prisustva javnosti i participacije građana donose ključne odluke o nekoj legislativi), netransparentnost rada Vijeća EU, te zahtjev za visokom razinom transparentnosti pregovora o Brexitu. Daniel Freund iz Transparency International EU fokusirao se na vrlo često najslabiju točku etičkih sustava, pa tako i kod Europske komisije – smisleni mehanizam nadzora i sankcioniranja.

U uvjetima uspješnih populističkih napada ukotvljenih u sliku svijeta u kojem otuđene političke elite iza zatvorenih vrata u dosluhu s korporativnim igračima donose odluke koje nisu u interesu naroda, povećanje razine transparentnosti procesa donošenja odluka, za europske političke elite, nije samo jedna od opcija djelovanja, već nužnost.

Nedavnim izmjenama Kodeksa ponašanja za Povjerenike EK-a uvedene su strože odredbe o lobiranju, naknadnom zaposlenju i objavi putnih troškova, dok je Europski parlament usvajanjem Izvještaja o transparentnosti, odgovornosti i integritetu uvedena veća transparentnost izrade parlamentarnih izvještaja, te obveza učlanjenja u Registar transparentnosti svih onih koji lobiraju zastupnike.

Unatoč ovakvim trendovima, u Hrvatskoj i dalje nema zakonskog okvira za lobiranje (a time ni registra lobista ni registra sastanaka dužnosnika), dok je proaktivna objava putnih troškova ministara daleko na horizontu.

chevron-right