Novom konvencijom do zaštite ljudskih prava

25. srpnja 2017.

Svim članicama EU upućen je poziv da pruže podršku procesu izrade konvencije koji bi uveo mehanizme kojim bi se međunarodne korporacije natjerale da preuzmu odgovornost za slučajeve u kojima krše ljudska prava.

Informacije o slučajevima međunarodnih korporacija koje krše ljudska prava te nemogućnost dobivanja pravne zaštite u okviru domaćeg pravnog sustava, danas se svijetom šire brže nego ikada. Pravda za one pogođene, ponekad se, doduše, može ishoditi na druge načine – vidljive javne (međunarodne) kampanje “blaćenja” počinitelja ili kroz direktne akcije (npr. bojkot proizvoda). No, ove uspješne priče su rijetkost, dok većina nedjela, iza kojih stoje međunarodne korporacije, prolaze nekažnjena.

Kako su međunarodne korporacije subjekti međunarodnog prava, vrlo često uspijevaju u rješenju pravnih sporova (odnosno u izbjegavanju preuzimanja odgovornosti) zaobići pravne sustave nacionalnih država. No, što ukoliko bi postojala UN-ova konvencija o međunarodnim korporacijama i ljudskim pravima, kojima bi se konačno dokinula nekažnjivost kršenja ljudskih prava, a korporacije natjeralo da preuzmu odgovornost?

Pri UN-u je osnovana međuvladina radna skupina koja u listopadu ove godine započinje s razradom međunarodnog obvezujućeg sporazuma koji bi regulirao djelovanje međunarodnih korporacija u odnosu na pravnu zaštitu ljudskih prava. Ovakav sporazum bi milijune ljudi diljem svijeta stavio u bolji pravni položaj u svim nastojanjima ishođenja pravne zaštite svojih prava.

Ni Europska unija, ni države članice, nisu proaktivno podržale inicijativu za uvođenje novog obvezujućeg međunarodnog sporazuma koji bi natjerao poslovne subjekte da odgovaraju za kršenja ljudskih prava koja su počinila.

Koalicija Trety Alliance, koja okuplja preko stotinu organizacija civilnog društva koji aktivno zagovaraju usvajanje konvencije, uputili su poziv svim država članicama EU da iskažu proaktivnu i snažnu podršku prijeko potrebnoj konvenciji. GONG se stoga priključio brojnim drugim europskim organizacijama koje su pružile podršku ovom pozivu, te sve članice EU upozorile na odgovornu zadaću koja im predstoji.

Poziv koalicije Treaty Alliance, kao i popis podražavatelja, možete pronaći na ovoj poveznici.

chevron-right