Podrška Noćnom maršu za 8. mart i još 15 ženskih inicijativa

08. ožujka 2017.

Zaklada SOLIDARNA obavještava javnost i sve naše donatore da je dodijelila 16 malih financijskih potpora iz fonda „Drugotna na sav glas!“ u ukupnoj vrijednosti od 60 000 kn za ženske inicijative koje se zalažu za rodnu ravnopravnost i slobodu rodnog izražavanja u različitim sferama života - od zdravlja, obitelji i vjere, do umjetnosti, obrazovanja i ekonomije -  i to širom Hrvatske (Ozalj, Karlovac, Nova Gradiška, otok Prvić i susjedni otoci, otok Hvar, Zadar, Split, Zagreb i nacionalna razina djelovanja). Posebnost je ovog natječaja otvorenost spram novih inicijativa pojedinki, neformalnih skupina i različitih organizacija i to uz minimalne birokratske zahtjeve i dodatnu stručnu i tehničku podršku u pripremi i provedbi podržanih akcija.

Ovaj pristupačan i očito nužan fond, na koji se javilo čak 60 inicijativa, omogućile su donacije 600 građana i građanki, malih poduzeća, udruga i Primorsko-goranska županija tijekom prošlogodišnje kampanje „Drugotna na sav glas“. S obzirom na izražene potrebe širom lokalnih zajednica, ali i sve snažnije napade na politiku rodne ravnopravnosti, Zaklada SOLIDARNA nastavit će s prikupljanjem sredstava kako bi fond „Drugotna na sav glas!“ postao trajno dostupan ženama širom Hrvatske.

Povodom Međunarodnog dana žena – dana kada slavimo ženska ljudska prava i sve hrabre „drugotne“, „štrace“ i „neposlušne“ širom svijeta koje se za njih bore iz dana u dan, zaklada SOLIDARNA poziva sve građanke i građane da se pridruže Noćnom maršu za seksualna i reproduktivna prava žena, koji kreće u 18h s Trga žrtava fašizma u Zagrebu. Zaklada SOLIDARNA je ponosna što su upravo putem našeg fonda „Drugotna na sav glas!“ osigurana sredstva za podršku feminističkom kolektivu fAKTIV za organizaciju Noćnog marša 2017.
Zaklada SOLIDARNA poziva sve građanke i građane kojima je stalo da žene u Hrvatskoj uživaju sve svoje slobode, sigurnost i ravnopravnost, da svojom donacijom podrže fond „Drugotna na sav glas!“. Donacije se mogu uplatiti na bankovni račun zaklade SOLIDARNA pri HPB-u broj HR73 2390 0011 1009 4807 2, SWIFT: HPBZHR2X ili putem donatorske platforme www.solidarna.hr/donirajte  

Dobitnice potpora „ Drugotna na sav glas!“ zaklade SOLIDARNA, ožujak 2017

U dobroj vjeri, Zagreb je inicijativa koja želi otvoriti prostor dijaloga o ulozi religije u važnim društveno- političkim pitanjima, a posebno u odnosu na rodnu ravnopravnost, a koja uvelike polariziraju ljude u našem društvu.

Nogometni klub Zagreb 041 je jedinstveni nogometni klub koji uspješno uključuje djecu i mlade izbjeglice u lokalnu zajednicu, a cilj je i organizacija ženske nogometne ekipe te formiranje spolno mješovite ekipe za natjecanje pod zagrebačkim nogometnim savezom.

Centar za majke anđela u Zagrebu želi pružiti psihološku, duhovnu i praktičnu pomoć ženama koje su izgubile bebu ili dijete te utjecati na kvalitetu i osjetljivost zdravstvene skrbi u rodilištima.

Drum'n'bijes je samoorganizirana ženska bubnjarska ritam sekcija osnovana u svrhu podrške prosvjednim akcijama u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske.

Projektom Super bake u akciji! Centar za civilne inicijative iz Karlovca želi potaknuti starije žene da ostanu aktivne i u trećoj životnoj dobi skroz slobodno izražavanje, druženje i društveni angažman.

Feministički kolektiv fAKTIV organiziranjem ovogodišnjeg Osmomartovskog tjedna 2017. u čijem sklopu je i Noćni marš 8. ožujka želi ukazati na sve veće narušavanje reproduktivnih prava žena i pokušaja oduzimanja prava na odlučivanje o vlastitom tijelu te poslati jasnu poruku da je pravo na izbor temeljno načelno slobodnih ljudi i slobodnog društva.

Probij zid šutnje! akcija je koju su pokrenule Nikolina Jureković i i Manuela Strinavić, a prva je takve vrste u Novoj Gradišci koja temeljem istraživanja osvještava javnost o raširenosti rodno uvjetovanog nasilja, a posebno nasilja nad ženama u partnerskim i bračnim odnosima.

Kulturni projekt „Otoci i otočanke“ provest će  Udruga za promicanje kreativnog i zdravog života Otoka s otoka Prvića u sklopu festivala „Kreativni dani Fausta Vrančića“ 6.-8. 10. 2017. gdje će se afirmirati žensko likovno i književno stvaralaštvo i žensko iskustvo otočkog življenja.

Tina Kadoić i Lejla Jerković žele kroz eksperimentalnu dramu„Sve što nije tvoje“  i rasprave nakon izvedbi širom Hrvatske progovoriti o temi feminizma, a glumice i glumce educirati o tome kako interaktivno pristupati publici na temu položaja žena u našem društvu.

O. - časopis o rodnoj ravnopravnosti, solidarnosti i ostalim otočkim temama iz Jelse s otoka Hvara želi poticati različitost i raznolikost, neukalupljenost i specifičnost, snagu i odvažnost, kolektivizam i kolegijalnost žena u otočkim sredinama.

Studentice Akademije dramskih umjetnosti Espi Tomičić i Sabrina Herak filmom „Ja od jutra nisam stala“ žele kritički ispitati problem dvostrukog opterećenja koje trpe radnice obavljajući jedan posao prije i nakon što se vrate iz smjene: onaj kućanski.

Inicijativom za pokrivanje troškova odlaska na terapiju za žene oboljele od raka Ivana Kalođera Brkić u Zagrebu  želi osigurati prijevoz od kuće do bolnice i/ili od bolnice do kuće na dan primanja kemoterapije.

Neformalna inicijativa Bitcherin kroz web stranicu „Gejnijalno“ želi informirati građanke i građane o LGBTIQ aktivnostima i događanjima u Splitu i okolici.

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca u suradnji sa Gradom Ozljem projektom „Inkubator samosvojnih“ u gradu Ozlju i drugim manjim sredinama želi kroz stručna predavanja i radionice podizati svijest o rodnoj ravnopravnosti žena i njihovu spremnost  na izlazak u javni prostor.

Kroz novinarski projekt „Govoriš, pišem- nevidljive žene u fokusu“ Ivana Perić i Ana Kuzmanić  u suradnji s Udrugom za nezavisnu medijsku kulturu žele istražiti s kakvim se problemima susreću žene izvan Zagreba te otvoriti prostor za razgovor što žene fokusa javnosti vide kao glavne probleme u svojim zajednicama i društvu.

Projektom Sestre vatrogaskinje DVD Vrhovac iz okolice Ozlja želi osnažiti žene svih dobnih skupina da se angažiraju u svojoj zajednici u ovoj tradicionalno muškoj stručnoj i humanitarnoj djelatnosti koja potiče solidarnost i  zajedništvo,a ovim iskorakom i rodnu ravnopravnost.

chevron-right