Edukacija o digitalnoj demokraciji

10. studenoga 2016.

U Zadru su održani trening za trenere i trening za mlade na temu digitalne demokracije.

U suradnji s organizacijom European Citizen Action Service (ECAS) iz Belgije te partnerima iz Europe (Belgije, Bugarske, Mađarske, Velike Britanije i Islanda) GONG je organizirao dvodnevni trening – boot camp za mlade u IMPACT centru u Zadru, a također i trening za trenere, koji su financijski podržali US Department of State - Alumni Engagement Innovation Fund i Europska komisija kroz Erasmus program.

Trening za mlade okupio je oko 40 mladih od 17 do 35 godina i međunarodnu grupu trenera, bavio se temama digitalne demokracije s fokusom na slušanje glasa mladih o mobilnosti i budućnosti Erasmus+ programa. Trening je dio projekta Digital Ecosystem for e-Participation Linking Youth (DEEP-Linking Youth) koji provode ECAS - EUROPEAN CITIZEN ACTION SERVICE kao nositelj i partneri Erasmus Student Network (ESN) i The Consultation Institute (TCI) iz Velike Britanije, Civil College Foundation iz Mađarske, ProInfo Foundation iz Bugarske, GONG iz Hrvatske i Citizens Foundation s Islanda. Uz prezentacije i teorijske osvrte na treningu su se dominantno koristile interaktivne i participativne metode  kao što su vježbe i rasprave temeljene na iskustvu sudionika te video produkcija kao način podrške izražavanju mišljenja i prijedloga mladih. Tijekom treninga je izrađeno 10 video uradaka.

Cilj treninga je bio podržati mlade sudionike u izražavanju svojih prijedloga za područje mobilnosti mladih te ih pripremiti za snimanje digitalnih sadržaja kojima će izraziti svoje prijedloge i utjecati na donošenje odluka. Očekivani produkti treninga su bile informacije i prijedlozi mladih kao i video sadržaji o mobilnosti.

Da bi ostvarili ciljeve, trening se fokusirao na nekoliko ključnih područja i tema:  

-       Oblike građanske i političke participacije mladih

-       Digitalnu demokraciju i mlade

-       Mobilnost mladih, kroz Erasmus+ programe, volontiranje i druge slične programe koji omogućuju mobilnost radi rada ili učenja.

Krešimir Krolo sa Sveučilišta u Zadru održao je prezentaciju pod nazivom: Participativna kultura i participacija mladih u digitalnom medijskom okruženju – od teorije do podataka, a Elisa Lironi iz ECAS-a održala je prezentaciju Potencijali i izazovi digitalne demokracije u EU, nakon koje su sudionici sudjelovali u online anketiranju  o digitalnoj participaciji.

Više o temi e-participacije mladih u donošenju odluka i o aktivnostima projekta možete saznati na stranicama DEEP-Linking Youth  http://deeplinkingyouth.eu/. Unutar projekta će biti organizirano i natjecanje o kojem su informacije dostupne na poveznici http://deeplinkingyouth.eu/activities/digital-competition/.

Sesija Mobilnost mladih radi učenja uključila je dva izlaganja i interaktivne vježbe sa sudionicima kako bi se otvorio prostor za razmjenu mišljenja i prijedloga o Erasmus+ programima i mobilnosti radi učenja. Mladi su raspravili o dobrim stranama uključenosti u programe mobilnosti, kao što su prilike za nova učenja i razvoj kompetencija, snalaženje u novim situacijama, interkulturalno učenje, kao i razvoj tzv. soft skills , uključujući vještine suradnje i komunikacije koje su značajne i za uspjeh u poslovnom okruženju. Raspravljalo se i o izazovima među kojima su istaknuti: problemi u priznavanju bodova na matičnom fakultetu zbog odlaska na studij u inozemstvo, problemi s financijama i pronalaskom prikladnog smještaja (osobito u zemljama EU koje imaju viši ekonomski standard) kao i o tome kako povećati informiranost kod poslodavaca o pozitivnim stranama Erasmus+ programa. Iskustva studenata uključenih u Erasmus+ program iz perspektive mreže Erasmus studenata (ESN) predstavio je Gaffar Rampage, dok je iskustva Sveučilišta u Zadru s organiziranjem i uključivanjem mladih u Erasmus+ program predstavila Rafaela Burmeta. Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru organizirao je nagradnu igru „Best Erasmus+ video“ kroz koju su sutudenti Sveučilišta podijelili svoja Erasmus+ iskustva.

Radionicu Uvoda u video produkciju održao je Guy Degen, a za dodatnu podršku u video produkciji mladih kao i za dodatne savjete, angažiran je bio Ivan Radović.  Kroz radionicu sudionici su se upoznali sa raznim vrstama i procesima produkcije online video  sadržaja. Dodatni naglasak je bio na dostupnost i jednostavnosti u  video produkciji te edukaciji o korisnim mobilnim aplikacijama za obradu video materijala, pristupačnom audio/video opremom i jednostavnim tehnikama produkcije. Nakon uvodnog teorijskog dijela, sudionici su bili raspoređeni u manje grupe te su uz asistencije voditelja radionice, samostalno osmislili i producirali 10 video uradaka na temu iskustva mobilnosti i sudjelovanja u Erasmus+ programu kako dobrih strana, tako i izazova te prijedloga.

 

chevron-right