Kako je Ryanair zaobišao irske zakone o lobiranju

04. kolovoza 2016.

Zrakoplovna kompanija pronašla je način da zaobiđe zbunjujuća nova pravila o objavi podataka. Ryanair je  branio svoju odluku da ne podnese izvještaj o kontaktu s irskim zastupnikom u Europskom parlamentu u siječnju.

Zbunjenost zbog nedavnog preispitivanja zakona o transparentnosti u Irskoj odjeknula je u Bruxellesu, s obzirom da lobisti nastoje shvatiti što činiti kada se radi o irskim službenicima koji rade u EU.

Na nedostatak jasnoće o tome kako bi se nova pravila primjenjivala na lobističke aktivnosti ukazuje slučaj jeftinog zračnog prijevoznika Ryanair-a, koji je snažno branio svoju odluku da ne podnese izvještaj o kontaktu s irskim zastupnikom u Europskom parlamentu u siječnju, iako takvo što potpada pod registar lobiranja te zemlje.

Još jedan nedavni događaj uključio je irskog člana Europske komisije, koji je završio u irskom registru greškom nakon sastanka s lobistom u Irskoj, da bi nakon toga potpao pod drugi režim transparentnosti – onaj Europske unije.

Ovi incidenti, koji bi u prošlosti ostali skriveni od javnosti, otkivaju kako kombinacija nacionalnih i EU pravila o transparentnosti izlaže većem nadzoru i lokalne i multinacionalne kompanije, zajedno s vladama koje ih reguliraju.

Irski zakoni o lobiranju iz 2015. označili su prekretnicu u borbi za veće razotkrivanje lobističke aktivnosti u Europi. U iščekivanju da Francuska uvede registar transparentnosti kasnije tijekom ove godine, budućnost u kojoj se lobistička aktivnost pojavljuje unakrsno u više baza podataka čini se bliskom.

To je evolucija koja nikome nije po volji. Kada ga je POLITICO kontaktirao, Ryanair je bio nepopustljiv oko toga da njihovo članstvo u Europskom udruženju zrakoplovne industrije znači da ne moraju izvještavati o svojim interakcijama s irskim službenicima u EU.

Glasnogovornik Ryanaira rekao je da se šef proračuna aviokompanije, Michael O`Leary, susreo s Irskim zastupnikom u Europskom parlamentu u Bruxellesu kao član Udruženja zrakoplovnih kompanija u Bruxellesu, Airlines 4 Europe (A4E), a ne kao izvršni direktor Ryanair-a.

O`Leary je posjetio Europski parlament 27. siječnja na događaju kojeg je tisak opisao kao sastanak „zastupnika Parlamenta, službenika EU i ekonomista“ sa svrhom razgovora o zrakoplovnoj industriji. Događaj je organizirao irski zastupnik desnog centra u Europskom parlamentu Deirdre Clune, koji je član Odbora za promet i turizam.

Prema novim strogim zakonima Irske, bilo koji lobist koji stupi u kontakt s irskim službenikom, mora izvijestiti o toj interakciji u registru lobiranja, za razliku od registra transparentnosti EU gdje je na lobistu, a ne na onome tko je „lobiran“, da obavijesti.

U izjavama poslanima e-poštom, Ryanair je izjavio kako ih je članstvo u udruženju A4E zaštitilo od obveza koje proizlaze iz irskih reformi o lobiranju iz 2015., te da kompanija neće uključiti sastanak za sljedeći rok za izvještavanje za irski registar, a to je 21. svibnja.

Prema objavi za medije povodom događaja, O`Leary se obratio na konferenciji kao član udruženja A4E, što je potvrdio zastupnik Clune, s kojim se susreo. Osim Ryanair-a, drugi članovi grupe uključuju Grupu međunarodnih avioprijevoznika, Air France-KLM, easyJet i Finnair.

„A4E nije pokrivena irskim zakonom o lobiranja niti je obvezna registrirati se prema istom“, rekao je glasnogovornik.

„Možete primijetiti da Europsko udruženje pilota nije u irskom registru, unatoč tome što su lobirali irskog zastupnika“, rekao je drugi glasnogovornik. „Jeste li im postavili pitanje o tome?“

Ryanair ne želi objasniti na čemu se temelji odluka da se irsko zakonodavstvo o lobiranju ne odnosi na sastanak u siječnju sa zastupnikom Europskog parlamenta. Glasnogovornik ureda udruženja A4E u Bruxellesu kazao je kako nije bio svjestan zahtjeva koje postavljaju irski zakoni o lobiranju.

Prostor za izmicanje

Prema Shery Perreault, šefici irske Komisije za standarde na javnoj dužnosti,  irski zakoni o transparentnosti odnose se na irske službenike, bez obzira jesu li u Irskoj u trenutku kada su kontaktirani.

Iako Perreault nije htjela komentirati pojedinačne slučajeve, uputila je na dijelove Zakona o regulaciji lobiranja iz 2015. na koje se mogu pozvati lobisti koji se žele susresti s irskim službenicima kroz industrijska udruženja na razini EU. To omogućava Ryanair-u da iskoristi rupe u zakonu.

Zakon kaže da ako je kontakt s javnim službenikom „obavljen od strane osobe koja tako postupa s dobrovoljnim pristankom, to se ne smatra lobističkom aktivnošću“, osim ako je komunikaciju pokušao ostvariti „zaposlenik tijela“ ili „osoba koja je plaćena za taj posao“.

U ovom slučaju, A4E kaže kako je pozvao O`Learyja da nazoči događaju u Parlamentu, s obzirom da je to bio „jedini glavni izvršni direktor iz grupe“ koji je bio dostupan. „Pitali smo ga može li premjestiti sastanke kako bi se priključio događaju“, rekli su iz organizacije. „Da nije uskočio, ne bismo imali koga poslati na događaj.“

Zakon također kaže kako „predstavnička tijela“ potpadaju pod zakone samo ako imaju „jednog ili više zaposlenika na puno radno vrijeme“. A4E, koja je pokrenuta 20. siječnja i mora dovršiti svoj proces registracije u Belgiji, na papiru nije imala ni jednog zaposlenika u vrijeme O`Learyjevog sastanka.

A4E je pokrenuta na događaju u siječnju u Amsterdamu, na kojem je bila nazočna i Povjerenica za promet Violeta Bulc. Događaj je bio objavljen na web stranicama povjerenice.

A4E još nije upisan u Europski registar transparentnosti, no njegovi članovi pojedinačno jesu. Tek je imenovan direktor, Thomas Reynaert, koji je započeo s radom 1. ožujka, i očekuje se da će uspostaviti ured od šest ljudi.

Uhvaćeni povjerenici

Irske reforme o lobiranju, koje su stupile na snagu 1. rujna 2015., zahtijevaju od lobista da objave bilo koji kontakt koji su imali, uključujući e-poštu i telefonske pozive, s bilo kime tko bi mogao biti određen kao „javni službenik“.

Prema irskoj Komisiji za standarde na javnoj dužnosti, i zastupnici u EU Parlamentu i stalni predstavnik Irske u EU, te njegov zamjenik potpadaju pod definiciju „javnog službenika“.

Zakoni se ne tiču člana Europske komisije iz Irske, Phila Hogana. No, to nije bilo jasno najmanje jednom lobistu koji je, čini se, pogriješiouvrstivši na listu svoj sastanak s Hoganom, povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Agrobiznis koopeartiva Aurivo je objavila kontakt s Hoganom 25. rujna 2015., na događaju koji je opisan kao „službeno otvaranje glavnog ureda Auriva“, koji se nalazi u Sligou, na zapadu Irske.

No, sastanak nije objavljen na web stranici povjerenika Hogana. Štoviše, Aurivo se ne nalazi u Europskom registru transparentnosti, što bi moglo značiti da je povjerenik prekršio pravila ponašanja propisana u EU registru.

Direktor Auriva je rekao kako je prijavio sastanak s Hoganom jer je, nakon što je pročitao informacije koje sadrži irski registar o lobiranju, stekao dojam da se isti odnosi na sve službenike u EU koji dolaze iz Irske. Također je dodao kako je ceremonija otvaranja prošla dobro, te kako je Hogan „jako ljubazan“.

Hoganov ured kaže da je, iako je događaj bio javno najavljen, trebao biti uključen u povjerenikovo izvještavanje o sastancima te da će biti dodan prilikom sljedećeg ažuriranja tog izvještaja. Hogan nije objasnio zašto se susreo s lobistom koji nije upisan u Europski registar transparentnosti.

chevron-right