Hoće li vrata Ustavnog suda uskoro biti zatvorena?

28. svibnja 2016.

Hrvatskom saboru otkucava zadnji čas za izbor deset sudaca i sutkinja Ustavnog suda čime bi se spriječila ozbiljna kriza ustavno-pravnog poretka i političkog sustava jer će Ustavni sud u utorak, 7. lipnja ostati bez kvoruma i mogućnosti odlučivanja.

Hrvatskom saboru otkucava zadnji čas za izbor deset sudaca i sutkinja Ustavnog suda čime bi se spriječila ozbiljna kriza ustavno-pravnog poretka i političkog sustava jer će Ustavni sud u utorak, 7. lipnja ostati bez kvoruma i nemogućnosti odlučivanja.

Ustavni sud, koji bi se možda trebao drugačije zvati jer se ne radi o tipičnom sudu i nije dio sudbene vlasti, nadležan je ne samo za nadzor ustavnosti i zakonitosti izbora i državnog referenduma te rješavanja žalbi u izbornim i referendumskim postupcima nego odlučuje, primjerice, o odgovornosti predsjednika Republike, ocjenuje ustavnosti i zakonitost zakona i drugih propisa pa tako može ukinuti zakon ili njegove dijelove koje Sabor izglasa. Nadalje, Ustavni sud nadzire ustavnost programa i djelovanja političkih stranaka te rješava sukob nadležnost između zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. O važnosti zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda ne treba ni govoriti.

Možda prvu posljedicu blokade ustavnopravnog sustava, ukoliko se ne izabere niti jedan sudac, osjetit će građani Vrgorca na izvanrednim lokalnim izborima koji se održavaju 5. lipnja. Ukoliko se podnese prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) na postupak izbora, primjerice na izborni dan, ŽIP u roku od 48 sati mora donijeti rješenje na koje se može opet u roku od 48 sati uložiti žalba Ustavnom sudu. Moglo bi se dogoditi da će vrata Ustavnog suda biti "zaključana".

U postupku zaštite izbornog prava Ustavni sud odlučuju o eventualnim žalbama i u postupku kandidiranja tako da se bez Ustavnog suda eventualni parlamentarni izbori neće moći niti održati jer nećemo imati pravovaljane kandidate na izborima.

GONG ponovno apelira na zastupnice i zastupnike te političke stranke da spase što se spasiti može kad su već dugogodišnjom neodgovornošću i neizborom doveli politički sustav i ustavno sudovanje u ovakvu situaciju. Vremenski tjesnac ne smije nikako biti izlika za odabir nestručnih i moralno upitnih sudaca koji će biti samo puki produžetak političkih stranaka. Izabrani sudac ne smije biti članom niti jedne političke stranke.

Zastupnici i zastupnice moraju voditi računa ne samo o stručnosti kandidata nego i o njihovim moralnim kvalitetama kao i o svjetonazorskom i ideološkom profilu jer Ustavni sud često odlučuje o vrlo osjetljivim političko-svjetonazorskim pitanjima što se moglo vidjeti na primjerima nekih od referenduma građanske inicijative.

Lista kandidata Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji ulaze u uži izbori, sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, u pravilu treba sadržavati više kandidata od broja sudaca koji se bira. Obzirom da se na javni poziv javio određeni broj vrlo kvalitetnih kandidata, Odbor za Ustav ima dobar izbor i trebao bi predložiti veći broj kandidata kako bi saborski zastupnici imali šansu izabrati možda one kandidate koji su se istaknuli na razgovoru i u javnosti, a koji do sada nemaju otvorenu političku potporu. U suprotnom bi se mogao steći dojam da je javni poziv bio igrokaz jer je sve dogovoreno prije javnog poziva.

Novoizabrani suci imat će važnu zadaću vraćanja povjerenja javnosti i građana u rad i instituciju Ustavnog suda koja je narušena različitim aferama i kontroverznim odlukama koje su bile kritizirane ne samo iz šire javnosti nego i iz uglednih stručnih krugova.

Produženi mandat od šest mjeseci ističe sucima Bagić, Babić i Radolović, a produženi mandat već je započeo sucima Banić, Jelušić i Šarin te traje do 27. studenog ove godine. Ukoliko Sabor izabere dvotrećinskom većinom samo jednog suca, Ustavni sud će imati kvorum, ali će se dodatna neizvjesnost samo odgoditi do isteka produženog mandata trima sucima krajem studenog. Ne treba ni spominjati moguće štetne i nekvalitetne odluke Ustavnog suda u nepotpunom sastavu.

Ukoliko zastupnice i zastupnici ne žele obavljati svoj posao za što su izabrani, ukoliko vladajuća većina i dalje želi biti puki vlastodržac koji će i dalje svojim potezima samo srozavati demokratske standarde, medijske slobode i ljudska prava, najbolje bi bilo da poslušaju glas građana, izaberu suce Ustavnog suda i raspuste se kako bi građani na izborima mogli deblokirati politički sustav koji, između ostalog, treba služiti dizanju demokratskih standarda i očuvanju ustavnih vrednota.

chevron-right