Građanskim otporom protiv totalitarizma

21. ožujka 2016.

Prva tribina u organizaciji Platforme 112 i Antifašističke lige Hrvatske naziva "Građanski sat u obranu demokracije!" održana je u petak u Rijeci. a namjera je, kako navode organizatori, spriječiti aktualno urušavanje građanskih i medijskih sloboda.

Kako je najavljeno, nakon riječke tribine, slični skupovi će se održavati širom Hrvatske.

O aktualnoj situaciji govorili su glumica Urša Raukar, Dragan Zelić iz Gonga, novinar Neven Šantić i kazališni redatelj Oliver Frljić.

U uvodnom obraćanju Marina Škrabalo iz Gonga je istaknula da je niz ovih tiribina pokrenut sada, kako je rekla, "da ne bi bilo kasnije prekasno za djelovanje". "Zalažemo se za prostor u kojem možemo biti različitih frekvencija i boja, ali u dijalogu i bez straha od prisile, etiketiranja i toga da će nam biti oduzeto ono što smo pokušali izboriti, a to je demokratska Hrvatska i takvo društvo", rekla je.

Dragan Zelić je rekao da se "najavama ugroze demokracije" mora suprotstaviti, a zaštitu demokracije treba provoditi dugoročno, među ostalim i reformom obrazovnog sustava u kojem će biti mjesta za građanski odgoj. Ocijenio je da se događa srozavanje svih dosegnutih standarda te udar na neovisne demokratske institucije i medije. To nas zabrinjava i šalje poruku da moramo dignuti glave i progovoriti, rekao je Zelić.

Građanskim otporom protiv totalitarizma 1

Urša Raukar je za ministra kulture Zlatka Hasnabegovića ocijenila da on kontinuirano proteklih 20 godina iskazuje iste izrazito ekstremističke stavove vezane uz NDH. Navela je da su se kulturnjaci samoorganizirali i pokrenuli potpisivanje peticije da se Hasanbegovića smijeni te nekoliko tisuća potpisa uputili predsjedniku Vlade, i očekuju sastanak ili njegov odgovor. Dosad nismo dobili odgovor, rekla je, dodajući da je nužno razgovarati s premijerom Oreškovićem jer, kako je istaknula, on nije živio u Hrvatskoj te nije dovoljno upućen u što se sve ovdje događalo.

"Hasanbegović nije pao s neba, njegovo postavljanje je vrlo brižljivo isplanirao Tomislav Karamarko i to, vjerujem, s vrlo jasnim planom, a to je da se preko Ministarstva kulture udari na medije, civilno društvenu scenu te da se tim blitzkriegom dovede državu u situaciju totalitarizma", ocijenila je Raukar i dodala da se građani trebaju organizirati na sve načine za spas vrijednosti društva.

Građanskim otporom protiv totalitarizma 2

Oliver Frljić je, nastavljajući o Hasanbegoviću, rekao da bi svih pet intendanata HNK trebalo zaustaviti rad svojih kuća dok se ministar ne smjeni te da bi to bilo vrlo učinkovita mjera građanskog otpora. Ocijenio je da je vrlo opasna sistematičnost kojom Hasanbegović radi od imenovanja, a to je nastojanje da se "počiste svi kritički glasovi zbog Vladina straha". 

Izrazio je čuđenje, kako je naveo, "opsesivnošću kojom se pojedini političari bave njime", podsjetivši da je Tomislav Karamarko u predizbornoj kampanji najavljivao da će ga smijeniti s intendantskog mjesta.

Frljić je, komentirajući odgovor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Miloradu Pupovcu, i to dio u kojem reagira na njegove tvrdnje o napadima na javne osobe i organizacije, rekao da "njezina poruka glasi - tako im i treba". To je poruka iz najvišeg centra moći i samo je pitanje kako je mogu interpertirati neki ljudi, izjavio je Frljić.

Građanskim otporom protiv totalitarizma 3

Novinar Neven Šantić je rekao da svaki napad na medije treba shvatiti ozbiljno te da treba prestati sa smjenama na HRT-u. 

Na tribini je, među stotinjak građana, bio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je rekao da će se morati mnogo vremena utrošiti da se stanje poboljša i to zbog toga što je društvo dosad premalo poduzimalo da se očuvaju demokratske vrijednosti. "Zar Karamarko radi nešto drugo nego što je obećavao u predizbornoj kampanji?", upitao se Obersnel.

chevron-right