Pogled u budućnost Europe

05. veljače 2016.

Projekt «Pogled u budućnost Europe» je financiran uz podršku Europske unije kroz program "Europa za građane", Cjelina 1 - Europsko sjećanje.

4  Događanja  koja su provedena u okviru ovog projekta su sljedeća:

Događaj 1 – novinarsko istraživanje

Sudjelovanje: Događaj je uključio 100  građana,  uključujući  3 sudionika iz Hrvatske (Zagreba), te 2 iz Bosne i Hercegovine (Sarajeva), 2 iz Crne Gore (Podgorice) i 2 iz Srbije (Beograda).

Mjesto / Datum: Događaj se održao u Zagrebu (Hrvatska), Beogradu, (Srbija), Sarajevu (Bosna I Hercegovina) i Podgorici (Crna Gora), od 01/12/2014  do 15/03/2015
Kratki opis:  Cilj istraživanja je bio ispitati stavove prema epizodama iz povijesti zemalja u regiji iz 2. svjetskog rata, i načine na koje ona utječe na sadašnjost, te potaknuti razmjenu znanja i pristupa o toj problematici.

Događaj 2 – pisanje, uređivanje i objava novinarskih tekstova, diseminacija

Sudjelovanje: Događaj je uključio pripremu i objavu 34 članka na gong.hr, uključujući i tekstove autora iz Crne Gore (2), Srbije (2) i Bosne i Hercegovine (2).

Mjesto / Datum: Događaj se pripremao u Zagrebu (Hrvatska), Beogradu, (Srbija), Sarajevu (Bosna i Hercegovina) i Podgorici (Crna Gora), od 06/03/2015 do 30/11/2015
Kratki opis:  Cilj događaja je bio pripremiti najmanje 10 novinarskih članaka različitih žanrova na temelju analitičkog istraživanja te ih diseminirati putem društvenih mreža.

Događaj 3 – Javni skup (tribina)

Sudjelovanje: Događaj je uključio 40 građana, uključujući 3 sudionika iz Zagreba (Hrvatska) 2 sudionika iz Podgorice (Crna Gora), 2 iz Beograda (Srbija) i 2 iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina).

Mjesto / Datum: Događaj se pripremao u Zagrebu (Hrvatska), Beogradu, (Srbija), Sarajevu (Bosna I Hercegovina) i Podgorici (Crna Gora) od 15/04/2015  do 30/06/2015, a javni skup održan je 07/05/2015 u Zagrebu (Hrvatska).
Kratki opis:  Cilj događaja je bio pripremiti javni skup na kojem će se promicati demokratske europske vrijednosti i prokazati oživljavanje nacionalističkih i fašističkih ideja u suvremenim društvima u regiji. Događaj je održan povodom obilježavanja 70. obljetnice završetka 2. Svjetskog rata u Europi i oslobođenja Zagreba (9. svibnja), a poslužio je i kao priprema za završnu konferenciju.

Događaj 4 – Javni skup (završna konferencija)

Sudjelovanje: Događaj je uključio 131 građana, uključujući 4 sudionika iz Hrvatske, 2 sudionika iz Beograda (Srbija), 1 iz Podgorice (Crna Gora) i 2 iz Sarajeva (Crna Gora), te 1 sudionicu (izlagačicu) iz Slovenije i 1 izlagača iz Makedonije.

Mjesto / Datum: Događaj se pripremao u Zagrebu (Hrvatska), Beogradu, (Srbija), Sarajevu (Bosna I Hercegovina) i Podgorici (Crna Gora) te Ljubljani (Slovenija) i Skopju (Makedonija) od 01/09/2015  do 31/10/2015, a završna konferencija održana je 16/10/2015 u Zagrebu (Hrvatska)
Kratki opis:  Cilj događaja je bio uspostaviti razmjenu znanja i ideja o međusobnom razumijevanju i promicanju demokratskih europskih vrijednosti. Govornici su se bavili medijskim prikazima (anti)fašizma u regiji, i prepoznali relativizaciju činjenica, povijesni revizionizam i osobne interpretacije (anti)fašizma kao zajedničke u svim zemljama bivše Jugoslavije. Te pojave uzrok često iskrivljenog pogleda na povijest 20. stoljeća i totalitarnih režima, koji su prisutni u čitavoj regiji.  Govornici su osobito istaknuli važnost metode 'fact-checking-a', provjere činjenica, kao metode koja često nedostaje u novinarskom praćenju ove problematike, te istaknuli kako bi bila višestruko korisno kad bi se ova metoda uključila u školske programe. Osim povijesnog fašizma, sudionici su prepoznali razilčite oblike suvremenog fašizma, te istaknuli važnost jasnog razumijevanja vrijednosti slobode, demokracije i ljudskih prava.

Završna konferencija poslužila je kao glavni javni događaj čitavog projekta, koji je bio usmjeren na poticanje razumijevanja i internalizacije temeljnih europskih vrijednosti u zemljama Zapadnog Balkana (kako članicama EU, tako i onima  u različitim fazama pristupanja).

 

chevron-right