Vlada o TTIP-u: «Naša šansa je otvorenost»; A zašto zastupnici šute?

03. lipnja 2015.

Vlada snažno podržava pregovore za sklapanje TTIP-a jer se radi o konkretnoj prilici da Europska unija i SAD stvore najveći prostor slobodne trgovine na svijetu i postoji cijeli niz osigurača koji omogućuju monitoring tog procesa, ističe se u odgovoru Banskih dvora na interpelaciju 21 saborskog zastupnika o radu Vlade RH u vezi TTIP-a.

"Razumijem da se netko želi dopasti politički, ali mislim da je ovo potpuno pogrešna tema", kazao je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade predstavljajući odgovor na interpelaciju, za koju su laburisti prikupili potpise 21 saborskog zastupnika smatrajući da je nužno otvoriti raspravu pred Saborom o Vladinim postupcima i odlukama. Kao i o njezinoj ulozi u procesu pregovora Europske unije i SAD-a o sklapanju TTIP-a te odgovornom pristupu samim pregovorima koji uključuje izradu studije utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, prava iz rada, zaštitu zdravlja građana i okoliša te transparentno informiranje hrvatske javnosti o tijeku i sadržaju pregovora.

Valja podsjetiti i da su građanska inicijativa Zaustavimo TTIP te organizacije civilnog društva GONG, BRID i Zelena akcija zatražile da u skladu s načelom otvorene vlasti hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavi sva nacionalna stajališta pa tako i ono sa sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova država članica EU održanog 7. svibnja 2015.

Odgovarajući, međutim, u vezi interpelacije saborskih zastupnika koja je ovaj put bila na dnevnom redu, prva potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je da je «Vlada naručila izradu studije utjecaja TTIP-a na gospodarstvo, okoliš i druge relevantne elemente iako ona ne može biti posebno precizna jer nisu još jasni svi parametri ugovora budući da europska strana u nekim spornim pitanjima ima svoje stavove, a američka svoje. Načelno, ugovori o slobodnoj trgovinu podloga su za rast i procvat svakog gospodarstva».

Hoće li i pod kojim uvjetima Sabor odbiti ratifikaciju TTIP-a?

Pusić je pritom istaknula da je hrvatsko gospodarstvo povećalo svoj izvoz za devet posto od ulaska u Europsku uniju te naglasila da Vlada nije zauzela jasno stajalište je li u slučaju TTIP-a riječ  o tzv. mješovitom ugovoru, odnosno ugovoru podijeljene nadležnosti između EU i država članica: „Hrvatski je stav da je riječ o mješovitom ugovoru tj. da je potrebna njegova ratifikacija u državama članicama EU ako sadrži bilo što što nije u izravnoj nadležnosti europskih institucija».

Drugim riječima, Sabor bi mogao i odbiti ratifikaciju ako sporazum ne odgovara Hrvatskoj ili ugrožava njezine interese, a Milanović dometnuo da ne vidi potrebu za ovoliko nemira oko nečega što je slobodna trgovina, uz, dakako, zaštitu interesa: «Treba voditi računa o stvarima koje nas mogu ugroziti ili staviti u podređeni položaj u srazu s nekime tko je nekome segmentu u nečemu jači. Ovdje riječ o ozbiljnom početku ozbiljnih pregovora koje Europska unija ima i s Kinom. Ne znam zašto o Kini nema toliko buke. Sjedinjene Američke Države su ipak nešto naprednije od Kine».

«Postoji cijeli niz osigurača koji nam omogućuju da monitoriramo taj proces iz mjeseca u mjesec. Hrvatska je mala država, Hrvatska jedino može prosperirati uz otvorenost, vanjsku trgovinom. Ljudi dolaze nama, kod nas troše novac. Ne možemo s jedne strane biti otvoreni, a s druge potpuno zakopčani. Naša šansa je u otvorenosti. O GMO-u i ostalome vodit ćemo računa, ali najlakše je reći – neću, ne može, doviđenja. Zato pozivam da gledamo na to koji je hrvatski interes», zaključio je Milanović.

Šutnja apsolutne većine zastupnika o TTIP-u i CETI - neznanje ili nemar?

U međuvremenu, upozorava civilno društvo, šutnja gotovo 98 posto saborskih zastupnika o CETI i TTIP-u poražavajuć je znak neshvaćanja procesa koji određuju budućnost našeg osiromašenog i uvelike obespravljenog društva. Naime, aktivisti su zastupničkim klubovima u Saboru, podsjetimo, još u travnju uputili pismo kojim su ih pozvali na javno očitovanje o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU i SAD-a (TTIP) te Kanade (CETA). 

No, poziv nije pretjerano urodio plodom pa aktivisti ističu da "dok rasprava o CETI i TTIP-u bukti širom europskih metropola kao i na Capitol Hillu, a pokrajinske i gradske vlasti Njemačke, Austrije i Italije donose vlastite rezolucije o TTIP-u, hrvatski političari i dalje drže glave u pijesku. U nadi da se u prvom redu radi o neznanju, a tek onda o nemaru, po treći puta pozivamo sve političke stranke kojima su hrvatski građani svojim glasom dali i moć da odlučuju u njihovo ime da se osvijeste i javno očituju o TTIP-u i CETI“.

chevron-right