Što će Ustavni sud reći o pitanjima za referendum o referendumu?

Referendumska pitanja o mjestu i broju prikupljanja potpisa za referendum građanska inicijativa „Za referendum“ predala je sama Ustavnom sudu na ocjenu njihove ustavnosti i dala mu rok do petka 29. svibnja za očitovanje. Ovo je prvi put da neka referendumska inicijativa na Ustavni sud dolazi sama i to prije početka prikupljanja potrebnih potpisa, koje u ovom slučaju započinje u ponoć 30. Svibnja i trajat će do 13. lipnja.

„Mislimo da bi uloga Ustavnog suda u ovom procesu trebala biti preliminarna. Ako Sud misli bilo što činiti po pitanju ustavnosti naših pitanja, trebao bi se oglasiti prije no što Inicijativa krene prikupljati potpise”, poručio je jedan od koordinatora Inicijative Željko Stipić iz sindikata Preporod, a docent Pravnog fakulteta u Osijeku i stručnjak za ustavno pravo Mate Palić dodao: „Potrebno je da svi u Hrvatskoj shvatimo koliko je ova inicijativa bitna te da je svojim potpisima podržimo i time osiguramo budućnost neposredne demokracije u RH i utjecaj građana izravnim odlučivanjem na ono što se u Hrvatskoj događa“.

Palić je ponovio da su pitanja u potpunosti usklađena s Ustavom RH, a podsjetimo riječ je o ova dva pitanja, koja se tiču izmjene Ustava te izmjene Zakona o referendumu:

1) „Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

2) „Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

Premda sindikati baš i nemaju dobro iskustvo s Ustavnim sudom na što je podsjetio Vilim Ribič, član Organizacijskog odbora i predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kazavši da su podnijeli tužbu Ustavnom sudu protiv Ustavnog suda jer je „donio četiri odluke na štetu građana”, a recentni primjeri su prava zaposlenika u javnim službama te poništenje referenduma o outsourcingu i davanju autocesta u koncesiju: „Znali smo da to neće proći, ali smo to napravili kao demonstraciju i znak ogorčenja kako bi im pokazali da su njihove odluke tendenciozne, pristrane, nekompetentne, aljkave, površne i neodgovorne“.

Obrušivši se opet na ustavne suce, Ribič je njihove odluke ocijenio kao one koje „ruše dostojanstvo i dignitet hrvatskog društva i države i spuštaju ih na razinu vilajeta“, a Stipić je dodao da su Ustavnom sudu željeli poslati poruku: „Ne možete vi nas toliko puta srušiti, koliko se mi možemo uzdignuti“.

Što se tiče mogućih dogovora s Vladom i odustajanja od referenduma, Inicijativa je spremna na dijalog i čak smatra da za njega ima šanse s obzirom na to da se, kako je podsjetio Ribič, i premijer Zoran Milanović, doduše, prije pet godina, u Saboru 2010. zalagao za referendumsko pitanje te premijeru poručio: „Zorane, dođi nam ili mi dolazimo k tebi – nije nam teško“.

Leave a Comment!