Sindikati i udruge u akciji „spašavanja „ referenduma

18. svibnja 2015.

Inicijativa 15 sindikata i sedam organizacija civilnog društva prikupljat će od 30. svibnja do 13. lipnja u  potpise za, kako ga nazivaju, „referendum svih referenduma“, na kojem žele postaviti dva pitanja – jedno za promjenu novog Zakona o referendumu i drugo za promjenu Ustava. Referendumska pitanja o očuvanju prikupljanja potpisa na mjestima javnog okupljanja te manjem broju potpisa birača za raspisivanje referendum predstavili su ustavnopravni stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Robert Podolnjak i Đorđe Gardašević i jedan od koordinatora inicijative Željko Stipić na konferenciji za medije.

Prvo pitanje koje se tiče izmjene Ustava glasi:

„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

Drugo pitanje tiče se izmjene Zakona o referendumu i glasi:

„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

Građani imaju pravo odlučivati

Da bi Ustavom trebalo definirati točan broj potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma kao smjernicu nalaže Venecijanska komisija (savjetodavno tijelo Vijeća Europe za demokraciju putem prava), istaknuo je profesor Podolnjak, dodavši: „. U hrvatskom Ustavu sada je definirano da će se raspisati referendum ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača što se pokazalo kao praktični problem za prikupljanje potpisa jer se nije znalo koliki je to točan broj birača. Definiranjem broja potpisa birača na 200.000 riješio bi se taj problem te bi se potreban broj potpisa prepolovio u odnosu na sadašnje stanje čime bi se Hrvatska po tom kriteriju svrstala u sredinu ostalih europskih država“.

Što se tiče pitanja vezanog uz Zakon o referendumu, postojeći nalaže da se prikupljanje potpisa može održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela lokalne samouprave što je u praksi značilo da su gradonačelnici sami odlučivali koliko je to mjesta, podsjetio je Podolnjak. Međutim, novim Zakonom o referendumu potpisivanje se želi „izmjestiti“ u urede državne uprave i sustav e-građana, no inicijativa želi da građani i dalje mogu ne samo prikupljati potpise na javnim mjestima koja su za to prikladna i gdje je inače moguće javno okupljanje, nego i „uskratiti arbitrarno pravo predstavničkim tijelima lokalne samouprave i gradonačelnicima da samovoljno odlučuju o broju mjesta za prikupljanje potpisa“.

Akcija spašavanja u zadnji tren?

„Pitanja su odvojena jer ako bi se dva različita zahtjeva spojila u jedno pitanje, moglo bi se rušiti referendum jer neki građani možda neće biti za obje promjene, a spajanjem obiju u jedno pitanje građani ne bi bili u mogućnosti odlučiti za koju će dati glas“, objasnio je Podolnjak, a Stipić dodao: „Potpise će se prikupljati na jednom mjestu, ali će biti dvije liste u dvije različite boje, svaka sa svojim pitanjem kako ne bi bilo zabune što čovjek potpisuje. Osobe koje će na štandovima prikupljati potpise će sve objasniti građanima koji odluče dati svoje potpise za ova dva referendumska pitanja tako da neće biti nejasnoća“.

Međutim, ovdje ipak nije riječ o cjelovitoj promjeni referendumske pravne inicijative jer i dalje ostaje puno stvari koje bi pod hitno trebalo riješiti i regulirati, priznao je i sam Gardašević upozorivši „da ako se to ne desi, suočeni smo s prilično nezavidnom situacijom pravnog kaosa koji je do sada, uspješno ili manje uspješno, rješavao Ustavni sud“. Trebalo bi, primjerice, precizno definirati o kojim se stvarima može odlučivati  referendumom i ova bi akcija mogla biti „poticaj Saboru da krene rješavati sva pitanja o Zakonu o referendumu koja su trebala biti riješena još prije pet godina, podsjetio je Gardašević. No, saborski zastupnici već se godinama ne mogu dogovoriti oko izmjene Zakona o referendumu i stoga je vrijeme, smatraju u Inicijativi, da građani sami pokrenu izmjene te, kako je to ustvrdio Stipić: „Inicijativa ovom akcijom želi spasiti referendum od onih koji ga opasno ugrožavaju“.

podsjetnik - Popis sindikata i udruga inicijative "ZA REFERENDUM!"

Sindikati:
1.Sindikat hrvatskih učitelja
2.Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara
3.Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske
4.Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja
5.Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod
6.Nezavisni cestarski sindikat
7.Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske
8.Opći sindikat Ministarstva unutarnjih poslova 9.Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
10.Radnički sindikat HZMO-a
11.Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske
12.Sindikat radnika hrvatskih cesta i autocesta
13.Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske
14.Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju
15.Sindikat obrazovanja EU 21

Organizacije civilnog društva:
1.Pravo na grad
2.Centar za mirovne studije
3.Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID)
4.Zelena akcija
5.Savez udruga Klubtura
6.Mreža mladih Hrvatske
7.Hrvatski savez Stanara - Građana EU

chevron-right