Udruge i sindikati Milanoviću: Ne škopljenju demokracije u Hrvatskoj

27. travnja 2015.

Zabrana udrugama i zakladama da financiraju referendumske aktivnosti i promidžbu uz restriktivne prijedloge izmjena Zakona o referendumu dodatan su udarac pokretanju građanskih referendumskih inicijativa – upozorili su uoči prvog čitanja Prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma predstavnici GONG-a, Zelene akcije i sindikata na konferenciji za novinare održanoj na Markovom trgu ispred Sabora od kojeg traže da odbaci štetne zakonske odredbe.

 „Nema razloga da se posebno diskriminira udruge, niti je jasno zašto su posebno izuzete udruge poslodavaca i sindikata. Čini se da se time želi suziti okvir udrugama da iniciraju referendumske kampanje i mislim da bi to bilo jako loše,  osobito stoga što političkim strankama nije zabranjeno financiranje referenduma“, upozorio je Nenad Zakošek, predsjednik Vijeća GONG-a.

Podsjetio je da iako su predstavnici udruga sudjelovali u radnoj skupini za izradu zakona, nemalo ih je iznenadila sporna odredba, koja se pojavila tek na Vladinoj sjednici jer je prije toga nije bilo ni u prijedlogu zakona, niti na javnom savjetovanju.  No, udruge uz podršku sindikata najavljuju borbu protiv takve, kako reče Bernard Ivčić iz Zelene akcije, „bizarne i štetne“ odredbe, naime, „posljednje lokalne referendume poput onog o apartmanskom naselju i golfu na Srđu, Plominu C ili termoelektrani Ploče pokrenule su upravo udruge civilnog društva“.

„Onemogućavanjem udrugama da te kampanje financiraju izmiče nam se jedna od ključnih poluga za donošenje odluka. Za usporedbu, to je kao da kupujete novi automobil koji je bolji, troši manje goriva, udobniji je, ljepše izgleda, ali vam ne daju vozačku dozvolu i to je ono što se sada događa udrugama'“, poručio je Ivčić, a Zakošek dodao: „Potrebna nam je suradnja i razumna vlast koja će znati reagirati na poticaje iz građanskog društva“.

Obračun s neposrednom demokracijom

„Očito se premijer Zoran Milanović, budući da nije uspio riješiti nijedan važan problem u mandatu, odlučio razračunati s neposrednom demokracijom i razdvojiti sindikate i udruge jer se pokazalo da oni mogu aktivirati građane. Prvo je krenuo sa Zakonom o računovodstvu neprofitnih udruga, nastavio Zakonom referendumu,  a ovo je treći čin te priče“, smatra Željko Stipić, šef Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

„Bojim se demokracije koja će se svesti na jedno oko u glavi. Demokracija funkcionira u posrednom i neposrednom obliku, koji se ne isključuju, nego nadopunjavaju u zdravim demokratskim društvima. Ali mi očito pripremamo teret za neko drugo društvo. Moramo stati zajedno i poručiti vrlo jasno Zoranu Milanoviću – škopljenje demokracije na način na koji ste vi to zamislili u Hrvatskoj neće proći', poručio je Stipić, a kolega mu predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić podsjetio na uspješne akcije udruga i sindikata, koji im pružaju podršku premda se na sindikate zabrana ne odnosi.

„Iako je Ustavni sud zabranio referendume o davanju autocesta u koncesiju i izdvajanju pomoćnog osoblja u javnim službama, Vlada je zbog pritiska odustala od tih poteza“, naglasio je Stanić i dodao: „Ono što krasi ove dvije akcije upravo je transparentnost trošenja sredstva. Prvi se put dogodilo da su inicijativa protiv outsourcinga i Ne damo naše autoceste nakon akcija transparentno pokazali sve troškove, a dio sredstava dolazio je i iz udruga. No u tim sredstvima nije bilo ni Todorića, ni Tedeschija, niti Ježića ili  svih onih koji danas dobro profitiraju od države. Svoje smo akcije financirali isključivo svojim sredstvima i želimo da takva mogućnosti postoji i dalje“.

chevron-right