e-Savjetovanja - do aktivnih građana uz korak naprijed, natrag dva?

27. travnja 2015.

Kroz dugo najavljivani i čekani Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću 'e-Savjetovanja' na adresi savjetovanje.gov.hr građani će moći aktivno sudjelovati u kreiranju svih zakona, i to na portalu jedinstvenom u svijetu, pohvalili su se u Banskim dvorima na njegovom predstavljanju. Istovremeno, dopune i izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama, koje je Vlada poslala u Sabor izazivaju zabrinutost.

 „Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću 'e-Savjetovanja'odgovor je na sve veći broj savjetovanja i sve veći interes građana da sudjeluju u javnim raspravama i riječ je o jedinstvenom portalu u svijetu koji na jednom mjestu okuplja sva javna tijela. Posljednjih godina, naime, raste broj javnih savjetovanja, u odnosu na 2011., dakle unatrag četiri godine, bilježi se povećanje od čak 1.033 posto, a komentari nisu tek puki ukras jer je od oko 15.000 prispjelih komentara prihvaćeno je u potpunosti ili djelomično njih 41 posto“, kazao je Igor Vidaček, ravnatelj Ureda za udruge.

e-Savjetovanja - do aktivnih građana uz korak naprijed, natrag dva? 1
izvor: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Ostvarenje izbornog obećanja

Istaknuo je da se sva državna tijela na jednom mjestu okupljaju i zajednički koriste portal, koji im omogućuje redovito odgovaranje na komentare i obavještavanje o rezultatima tako da svaki korisnik može saznati koji su mu komentari prihvaćeni, a koji nisu i zašto. Za komentiranje je potrebno registrirati se, a portal je povezan sa sustavom 'e-Građani', na račun kojega je ministar uprave Arsen Bauk također iznio niz pohvala: „Do sada je registriran 136.661 korisnik te 1.982.767 prijava na usluge i 1.964.448 poruka upućenih putem korisničkog pretinca. Portalom ostvarujemo još jedno izborno obećanje, to je još jedan korak u reformi javne uprave koja se dalje nastavlja. Pozivam sva državna tijela da stave svoja savjetovanja za propise koje će donositi na portal 'e-Savjetovanja', a pozivam i građane da sudjeluju i pridonesu da tijela javne vlasti donose bolje, dobre odluke u njihovom interesu i za boljitak Republike Hrvatske“.

e-Savjetovanja - do aktivnih građana uz korak naprijed, natrag dva? 2
izvor: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Osim podizanja na još veću razinu sudjelovanja građana u donošenju odluka, portal bi od velike koristi trebao biti i poduzetnicima, naime, kako je istaknuo pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros: „Projekt 'BIZimpact II', poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice“, koji je Ministarstvo poduzetništva provodilo posljednje dvije godine,  vrijedan je 1,41 milijuna eura i u potpunosti je financiran iz sredstava fondova EU i kroz njega smo značajno unaprijedili sustav procjene učinaka propisa i osmislili elektronički alat koji omogućuje aktivno sudjelovanje poduzetnika i zainteresirane javnosti u procesu i kreiranja zakona, propisa, strategija, akcijskih planova“.

Netransparentna transparentnost?

„Ovo nije samo model za transparentnost, način kako otvoriti javnu upravu, kako pustiti građane i poslovni sektor da sudjeluju, nego i direktni doprinos da se u budućnosti bolje pozicioniramo u ova dva izrazito bitna indeksa - indeks konkurentnosti i The Digital Economy and Society Index, to jest indeks Europske unije, koji govori gdje smo u smislu digitalnog društva u usporedbi s ostalim članicama Unije“, upozorio je Ratko Mutavdžić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

No, iako se pridružila riječima hvale jer „sveukupno gledano, portal 'e-Savjetovanja' predstavlja veliki korak naprijed kako za hrvatske građane, tako i u međunarodnoj komunikaciji“, Jelena Berković iz GONG-a upozorila je da postoje opravdani strahovi kako bi se istovremeno zbog dopuna i izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama moglo dogoditi da se na javnoj raspravi ne nađu razni pravilnici, ugovori – poput onog između Vlade i HRT-a, zbog čega bismo na kraju mogli završiti dva koraka unatrag“.

e-Savjetovanja - do aktivnih građana uz korak naprijed, natrag dva? 3
izvor: HINA/ Denis CERIĆ /dc

chevron-right