Vlada Ustavnom sudu: recite ne referendumima o outsourcingu i monetizaciji

26. ožujka 2015.

Ustavni sud ne bi trebao prihvatiti zahtjev za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju te o outsourcingu, očekivano stoji u očitovanjima Vlade Ustavnome sudu koje su Banski dvora usvojili na zatvorenom dijelu sjednice.

Vlada smatra opravdanim što je Sabor od ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja u povodu Zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma kako o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, odnosno o referendumu o tzv. outsourcingu, tako i davanju autocesta u koncesiju. Međutim, smatra da Ustavni sud ne bi trebao prihvatiti zahtjeve za raspisivanje ovih referenduma, a cjelovita očitovanja Vlade bit će objavljena uz odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo, Sabor je u obrazloženju zahtjeva, koje je usvojio prije gotovo točno mjesec dana, za ocjenom ustavnosti pitanja o "monetizaciji" ustvrdio da bi predloženo referendumsko pitanje dovelo do apsolutne zabrane koncesioniranja na autocestama, ali i na državnim i županijskim cestama, te da bi se zabranilo koncesioniranje oglašavanja uz javne ceste, uslužnih djelatnosti poput ugostiteljstva, trgovine, benzinskih crpki i sl., kao i usluga poput nepropisno parkiranih vozila s javne ceste. Također, tvrdi da bi predloženi referendum u pitanje doveo obveze koje je Hrvatska preuzela kao članica Europske unije te da bi rezultat mogla biti uskrata novca iz fondova EU za projekte izgradnje i unaprjeđenja cestovne infrastrukture, poput Pelješkog mosta.

I u zahtjevu za ocjenu ustavnosti referenduma o outsourcingu Sabor tvrdi da predloženo referendumsko pitanje ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Ugovorom EU. Tumači se da europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje, što u ovoj referendumskoj inicijativi nije slučaj.

U svakom slučaju, bit će ovo prvi put da Ustavni sud odlučuje o zakonskim prijedlozima, na što je uostalom nedavno podsjetila i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec gostujući u HTV-ovoj emisiji „Javna stvar“: „Ustavni sud će se po prvi put naći u specifičnoj situaciji da ocjenjuje prijedloge zakona, jer jednom kada se neki zakon izglasa na referendumu tada više nitko ne može postaviti pitanje ustavnosti toga zakona. Na referendum može ići samo zakon koji je skladu su Ustavom, dok će u suprotnom Ustavni sud reći - žao nam je, ali zakon je napisan tako da ne može biti predmet referenduma. Ustavni sud za odluku ima 30 dana, no rokovi se počinju računati od dana zaprimanja dokumentacije o predmetu“.

Valja podsjetiti i da se ranije također spominjalo kako je moguće je da se cijela procedura još oduži ako Ustavni sud prihvati sugestiju Sabora da prije konačne odluke o "monetizaciji" konzultira i Sud EU.

chevron-right