Sramoćenje ostaje u Kaznenom zakonu - kozmetičke promjene

26. ožujka 2015.

U Kaznenom zakonu i dalje ostaje sramoćenje kao kazneno djelo protiv časti i ugleda, doduše, nešto ublaženo jer je termin izmijenjen u "teško sramoćenje". Znači to da se novinare neće kazneno goniti ako iznesu informacije koje su u javnom interesu ili iz drugih opravdanih razloga. Međutim, kao što su novinari već raniej upozoravali, riječ je samo o kozmetičkoj izmjeni jer će i dalje biti na sudu da prosuđuje je li riječ o javnom interesu.

„Svi mi ovdje koji sjedimo jesmo javni interes i kad se o nama bude pisalo, neće biti kaznenog djela", poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući Konačni prijedlog Kaznenog zakona na sjednici u Banskim dvorima. U Vladi, naime, smatraju da nema razloga za ukidanjem odredbe o sramoćenju te su samo predložili izmjene koje bi trebale pojednostaviti pretpostavke za isključenje protupravnosti tog kaznenog djela, čime će se, smatraju, umanjiti mogućnost pogrešne interpretacije zakonskog teksta i posljedično donošenje presuda na temelju takve interpretacije.

Kaznenog djela teškog sramoćenja ili uvrede neće biti ako su njihova obilježja ostvarena u znanstvenom, stručnom, umjetničkom, književnom djelu ili javnoj informaciji, u obavljanju djelatnosti propisane zakonom, političke ili druge javne ili društvene djelatnosti, u novinarskom poslu ili obrani nekog prava, a to je učinjeno u javnom interesu ili iz drugih opravdanih razloga, navodi se u Zakonu.

Napade na zdravstvene radnike i nastavnike gonit će se po službenoj dužnosti

Premda u Zakon nije ugrađena odredba da se po službenoj dužnosti gone i napadači na odvjetnike, Miljenić je naglasio da su „skloni takvu zaštitu primijeniti i na tu struku što će se vidjeti tijekom saborske rasprava. Sada širimo kaznenopravnu zaštitu na zdravstvene radnike, nastavnike, učitelje. Kad se radi o prijetnji ili prisili, gonit će se po službenoj dužnosti. Ako se prijeti učitelju, neće više biti da on to treba privatno goniti i time šaljemo poruku da su takva ponašanja nedopuštena“.

U Kazneni zakon vraća se i kaznena djela nasilničkog ponašanja te nasilja u obitelji, a za nekoliko mjeseci bi trebao biti predložen i zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Nasilničko ponašanje bilo koje vrste neće se tolerirati, istaknuo je ministar.

Po službenoj dužnosti gonit će se nedjela kojima je počinjena šteta od tisuću kuna, a ne kao dosad iznad dvije tisuće kuna, a predloženo je i da se sitne krađe više ne tretiraju pojedinačno, nego da se zbrajaju.

Prema predloženim izmjenama ubuduće neće biti zastarijevanja za kaznena djela teškog ubojstva, terorizma i ubojstva osoba pod međunarodnom zaštitom. Pritom je Miljenić izrazio žaljenje žao što nisu promijenili Ustav kojim bi se to pitanje reguliralo retroaktivno dok se ovako nezastarijevanje uvodi samo za budućnost. No, u skladu s europskim trendovima kazneno će se progoniti i osobe koje se pripremaju za sudjelovanje u terorističkim akcijama.

chevron-right