data.gov.hr - otvaranje državne i javne uprave građanima

19. ožujka 2015.

Nakon Registra birača i E-građana, Vlada je konačno predstavila Portal otvorenih javnih podataka - data.gov.hr kao još jedan element digitalne javne uprave, a ujedno je to i „korak u približavanju države građanima“, istaknula je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih predstavljajući u Banskim dvorima data.gov.hr kao dio Partnerstva za otvorenu vlast.

Zainteresiranoj javnosti napokon su na jednom mjestu dostupni razni otvoreni podaci poput onih geolokacijskih, prometnih, meteoroloških i mnogih drugih, a prikupljeni su iz raznih državnih i agencija i lokalnih tijela vlasti, ministarstava i organizacija pa je tako moguće pokupiti podatke od različitih izdavača poput Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, zdravlja, uprave …

Podaci su organizirani u 'data setove' odnosno skupove podataka koji su razvrstani, primjerice, na društvena pitanja poput adresara zdravstvenih ustanova i privatnih praksi, biciklističke staze, evidencije vjerskih zajednica u Hrvatsko i slično, financije – primjerice podaci o bruto inozemnom dugu, cijenama nekretnina i sličnom, kao i na pitanja iz politike, obrazovanja, znanosti. Svi su podaci dostupni u nekoliko različitih formata - xls, html, csv, pdf, xml i zip, a Ministarstvo uprave je za izradu angažiralo tvrtku Omega software iz Zagreba uz podršku HAKOM-a.

data.gov.hr - otvaranje državne i javne uprave građanima 1
izvor: vlada.gov.hr

Podaci u strojno čitljivom obliku olakšavaju pretraživanje i dolazak do podataka što omogućava i efikasnije stvaranje dodatne vrijednosti – kako u ekonomskom, tako i u smislu povjerenja građana. U tom je smislu posebno važno da su svi podaci zaštićeni Creative Commons CC BY licencom, osim ako nije navedeno drugačije. Drugim riječima, može ih se kopirati, objavljivati, distribuirati, priopćavati javnosti, prerađivati, iskoristiti informacije u komercijalne i nekomercijalne svrhe. Može ih se i kombinirati s drugim informacijama te prenositi bez posebne dozvole - osim u slučaju kada je izričito navedeno da je sadržaj prenesen iz drugog izvora. Također, kako je istaknula Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave, „ako neki od podataka nisu navedeni, može se podnijeti zahtjev za njihovom dostavom“.

Otvoreni podaci gorivo za demokraciju, sirovina za gospodarski rast

„Europska unija izračunala je da svi podaci koji predstavljaju ovu vrstu otvorenih podataka, na razini EU vrijede 35 milijardi eura, a ukoliko ih otvorite prema građanima, njihova vrijednost se udvostručuje. Utoliko smo se i mi vodili načelima, ne samo svojih strategija, nego i strategija EU, i napravili ovaj novi Portal otvorenih podataka. U ovom trenutku na njemu imamo nešto više od 100 skupova podataka koje građani mogu koristiti“, kazala je Opačić. Naime, smisao ovog projekta jest upravo razvijanje transparentnosti javne uprave i dobivanje povratnih informacija od građana što treba poboljšavati, a za što je Hrvatska od EU dobila 33 milijuna eura i Ministarstvo uprave radi na izradi jedinstvenog registra o svim registrima koji postoje u Hrvatskoj.

„Vlada je u tri godine mandata napravila velike pomake u informatizaciji državnog i javnog sektora“, pohvalila se Opačić te je govoreći o sustavu E-građani naglasila da je nakon devet mjeseci 125.000 građana koristilo najmanje jednu e-uslugu uputivši 1,7 milijuna prijava na koje su dobili natrag isto toliko poruka s obavijestima. U pripremi su i nove e-usluge kao što je e-Obrt, potvrde o redovitom školovanju i studiranju, evidencija dohodaka i primitaka iz Porezne uprave te uvjerenje o nepostojanju kaznenog progona i e-Savjetovanje.

Naime, jedan od ključnih elemenata u Strategiji razvoja e-Hrvatska 2020. upravo je portal data.gov.hr sa svim otvorenim skupovima podataka, koje su građani dosad pretraživali putem različitih nesistematiziranih internetskih stranica različitih dijelova javne uprave, a sadrži i aplikacije, dodatne sadržaje i kontakte te će biti i dalje razvijan i financiran kroz strukturne fondove Europske unije, kazala je Lepri: „Važno je da podatke otvorimo građanima i poslovnim subjektima u onom dijelu u kojem je to dozvoljeno. Hrvatska je napredovala u smislu otvaranja podataka, ali je potrebno educirati i same korisnike informacija. Mi imamo pametne, kreativne i inovativne ljude i treba ih malo potaknuti“.

"Pametno za pet - dodana vrijednost"

Iskoristivši otvorene podatke neki od njih odmah su i predstavili svoje aplikacije, poput 'Pametnog zdravlja', koja služi za pretraživanje medicinskih ustanova, lijekova ili popunjenosti ordinacija, a koju su napravili studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mihael Franceković i Luka Cvetković. Aplikacija će s obzirom na to da je prevedena i na engleski jezik pomoći i turistima, a Marinko Brkić Tot iz tvrtke za istraživanje tržišta 'Pet Pitanja' predstavio je web stranicu 'Invest in Croatia', koja na jednom mjestu objedinjava sve podatke koji bi mogli zanimati potencijalne investitore, a tu su i aplikacije Zagreb prijevoz, Poslovni prostori u vlasništvu grada Splita , Autobusi te aplikacija koju je razvio Centar za mirovne studije - Kome pripadaju bivši vojni prostori?

data.gov.hr - otvaranje državne i javne uprave građanima 2
izvor: vlada.gov.hr/cms

chevron-right