„Ustavni sud ne smije poput DIP- a prerasti u politikantsko tijelo“

17. ožujka 2015.

Saborski Odbor za Ustav utvrdio je listu od 11 kandidata koji će se natjecati za dva sudačka mjesta na Ustavnom sudu. Javni razgovori s njima bit će održani 24. ožujka, a potom će Odbor za Ustav tajnim glasovanjem i sustavom bodovanja predložiti Saboru najmanje dva kandidata ili kandidatkinje. Oni će morati dobiti glasove 101 zastupnika jer je za izbor ustavnih sudaca potrebna dvotrećinska većina.

Zbog nemogućnosti dogovora SDP-a i HDZ-a, Ustavni sud je u potrazi za 13. sucem već nekoliko godina, a uskoro i Davoru Krapcu istječe njegov osmogodišnji mandat. Nakon što je saborski Odbor za Ustav provjerio ispunjavaju li svi kandidati tražene uvjete (a oni su da moraju biti hrvatski državljani; diplomirani pravnici s najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci, da su se u njoj istaknuli znanstvenim ili stručnim radom, ili svojim javnim djelovanjem; ili da su doktori pravnih znanosti koji imaju najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci) jedna je kandidatura odbačena zbog nepotpune dokumentacije.

Riječ je o kandidaturi Zorke Čačić Zagrajski, sutkinje zagrebačkog Općinskog suda poznata široj javnosti po tome da je presudila u slučaju Bandić protiv HRT-a, u kojem je svjedok bio premijer Zoran Milanović, no kako se na nekoliko prvih poziva za ročište nije javljao, prijetila mu je i novčana kazna. Ostali kandidatu su, kao što smo već pisali, bivši trostruki glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ustavna stručnjakinja i vanjska članica Odbora za Ustav Sanja Barić, bivša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, sutkinja koja je presudila Sanaderu i HDZ-u Ivana Čalić, bivša ustavna sutkinja Nevenka Šernhorst, sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić, odvjetnik koji je želio biti pučki pravobranitelj Boris Kozjak, javni bilježnik Anđelko Stanić, odvjetnici Želimir Brozović i Šime Savić te viši ustavnosudski savjetnik Dubravko Ljubić

Tko će se od njih naći na užoj listi kandidata iz koje će saborski zastupnici izabrati ustavne suce, znat će se nakon što saborski Odbor za Ustav idući tjedan odradi javne razgovore. Prema riječima Peđe Grbina, SDP-ova predsjednika Odbora za Ustav, razgovori s kandidatima neće imati vremensko ograničenje s obzirom na važne funkcije za koje se natječu, a laburist Dragutin Lesar predložio je da se rang lista utvrdi bodovanjem "ocjenama" od 1 do 11 i da oni s najvećim brojem glasova budu ti koji će biti predloženi Saboru.

Podsjetimo, mjesto sutkinje Nevenke Šernhorst, koja se opet natječe za ustavnu sutkinju, prazno je od 2010. i otada se dva puta neuspješno zbog nemogućnosti političkog dogovora pokušalo naći zamjenu, a krajem godine  mandati istječu i predsjednici Suda Jasni Omejec te sutkinji Snježani Bagić i sucima Marku Babiću, Ivanu Matiji i Aldi Radoloviću.

Dragan Zelić, vanjski član Odbora i izvršni direktor GONG-a, nada se da će zastupnici ovaj put prepoznati kvalitetne kandidate, a istaknuo je i ulogu medija: 'Nadam se da će javnost ovaj put imati dovoljno vremena da upozna sve kandidate, a ne da nakon što budu izabrani - otkrivamo nekakve skandale, primjerice da ne plaćaju poreze i slične stvari koje smo do sada imali priliku vidjeti“.“ Tu je odgovornost ne samo na Odboru za Ustav, nego i na svakom saborskom zastupniku. I to ne samo da sluša svoju stranku, nego da krene od svoje savjesti, a Ustavni sud ne smije prerasti u politikantsko tijelo koje će služiti isključivo za obranu i promicanje stranačkih interesa“, upozorio je Zelić i zaključio: „Doista se nadamo da će u Ustavni sud biti izabrane stručne osobe punog moralnog integriteta bez mrlja u karijeri“.  

chevron-right