Zašto su podaci o kandidatima za građanski nadzor nad policijom tajni?

17. veljače 2015.

Vjerodostojnost novog građanskog Povjerenstva za nadzor nad tajnim mjerama koje policija primjenjuje na građanima bit će dovedena u pitanje od samoga početka rada ako saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne objavi informacije o svim kandidatima za Povjerenstvo, upozorava Centar za mirovne studije.

Dok druga saborska tijela uobičajeno objavljuju cjelovite životopise kandidata i kandidatkinja za različite javne funkcije kao što su članstvo u Programskom vijeću HRT-a ili za suce i sutkinje Ustavnog suda, Centar za mirovne studije već više od dva mjeseca traži od saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost objavu imena kandidata i kandidatkinja za članove i članice Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Riječ je o tijelu koje do sada nije postojalo, a njegovo osnivanje predviđeno je prošlogodišnjim izmjenama Zakona o policijskim ovlastima te bi ono trebalo nadzirati policijske mjere poput provjere telefonskih poziva ili prikrivene policijske radnje. Javni poziv za izbor pet članova i pet zamjenika članova tog vijeća Odbor je raspisao u listopadu i javilo se ukupno 15 kandidata, a jedna kandidatura je odbačena, no u Odboru se nije moglo doznati tko su kandidati.

Članovi Odbora suglasili su se da je riječ  o specifičnoj djelatnosti i premda spornima za objavu ne vide podatke o stručnim kvalifikacijama pojedinih kandidata,  pozivaju se na to da su u životopisima i osobni podaci, čije objavljivanje zakon priječi. Tumače, doduše, i da Odbor nije tijelo javne vlasti pa stoga ne podliježe Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Transparentnost u zapećku - tajne nadzornika za nadzor nad tajnama

Doduše, oglušili su se na zahtjev Povjerenice za informiranje, tvrdi Centar za mirovne studije, dodajući da Odbor ignorira i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja napominje da je moguće objaviti one informacije koje su navedene u javnom pozivu za ispunjenje uvjeta iz natječaja.

A upravo je Odbor bio taj koji je zatražio očitovanje Agencije o tome smije li objaviti imena i životopise kandidata za Vijeće, a na temelju mišljenja Agencije odlučio je da će se s kandidatima razgovarati na za javnost ipak otvorenoj sjednici, kako se vidi u najavama na saborskim internetskim stranicama.

Centar za mirovne studije  upozoravajući da je „potpuno neprimjereno da se o jednom tako važnom građanskom tijelu skrivaju informacije o kandidatima“, ovakvo ponašanje Odbora vidi pak kao potpuno iracionalan strah od javnosti. I dodaje da ga građani mogu protumačiti kako „izbor kandidata neće biti vjerodostojan i da će se pogodovati partikularnim obavještajnim ili stranačkim interesima, nego odabrati najkvalitetnije ljude za ovaj odgovoran posao“.

Uoči sutrašnjeg razgovora članova Odbora s kandidatima, Centar za mirovne studije poziva Odbor da tijekom današnjeg dana objavi informacije o svim kandidatima kao i tko je predlagatelj pojedinih kandidatura, a ukoliko te ne učini, poziva same kandidate da zatraže od Odbora objavu tih podataka ili ih sami objave u javnosti. U suprotnom, zaključuje Centar, „vjerodostojnost novog građanskog Povjerenstva za nadzor nad tajnim mjerama koje policija primjenjuje na nama građanima bit će dovedeno u pitanje od samoga početka rada“.

chevron-right