Antifašizam nije slovo na papiru!

06. studenoga 2014.

Antifašizam nije slovo na papiru, pa čak i ustavnom, već istinska reakcija u obranu Drugih i obranu samoga sebe, podsjećaju Antifašistička liga Hrvatske i Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas, koji će u nedjelju 9. studenog 2014. obilježiti 76. godišnjicu Kristalne noći, a istovremeno i Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma u duhu solidarne i uključive Hrvatske za sve njene građane i građanke te pozivaju na Šetnju sjećanja od Trga žrtava fašizma do Trga bana Josipa Jelačića. 

Program na Trgu žrtava fašizma počinje u 12.00 h, a nastavlja se, nakon šetnje, na središnjem zagrebačkom trgu gdje će se, u organizaciji Židovske općine Zagreb, putem video ekrana prikazivati petominutni film „Tell your children“, Andrasa Salomona uz čitanje proglasa „Poziv na sjećanje“.

Kristalna noć, 9. studenoga 1938. - Toga dana njemački nacistički režim potvrdio je ozbiljnost svojih namjera i riješenost da ih provede do kraja. Kristalna noć je kulminacija višegodišnjeg procesa stavljanja izvan zakona i izvan društva Židova u Njemačkoj, oduzimanja prava na rad, prava na obrazovanje, prava na kretanje. Istovremeno, Kristalna noć je moment koji najavljuje i oduzimanje najvrjednijeg od svih prava – prava na život. 

Tog 9. studenoga 1938. godine Europa i svijet tek su promatrali početak svog kraja i sunovrat civilizacije. Pred očima cijelog svijeta paljene su i uništavane sinagoge, židovski dućani i zanatske radnje, stanovi, škole. Židovi su završavali na cesti, ponižavani i premlaćivani do smrti.

Tko je prespavao Kristalnu noć?

Antifašistička liga Hrvatske i Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas se pridružuje ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma prije svega "zbog shvaćanja važnosti tog povijesnog trenutka, ali i zbog razumijevanja trenutka u kojem danas živimo. Svatko u ovom društvu tko ne vidi važnost obilježavanja Kristalne noći, onaj tko ne razumije oprez i budnost gotovo 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, pripada onima koji su Kristalnu noć prespavali". 

Stoga, pozivaju na sjećanje i na poštivanje dostojanstva žrtava nacističkog i svih kolaboracijskih režima, tako i ustaškog te na jasnu osudu svega što je upravo hrvatska inačica nacizma značila. Pozivaju i na osudu zabrane sjećanja i komemoriranja u Glini, na osudu toga da još uvijek postoje ulice koje slave ustaške dužnosnike, na osudu prijetnji smrću ravnateljici jedine ustanove koja se u ovoj državi bavi genocidom počinjenim u vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Pozivaju također i na osudu nasilja nad jednim pismom, na osudu neprekinutog uništavanja antifašističkih spomenika, na osudu govora mržnje i svih drugih pojava koje umanjuju mogućnost nazivanja stvari pravim imenom.

Još jednom pozivaju najviše državne dužnosnike, ali i sve ostale predstavnike vlasti koji su izabrani voljom hrvatskih državljana, da sa politike dekorativnog antifašizma i prigodno-komemorativnih praksi pređu na stvarno antifašističko djelovanje te da se, u skladu s danim ovlastima i proklamiranim svjetonazorom, suprotstave rastućem historijskom revizionizmu i nasilju te osiguraju kvalitetno obrazovanje mladih generacija. 

Antifašizam nije slovo na papiru! 1

chevron-right