„Bez dogovora s opozicijom nema promjena izbornog zakonodavstva“

09. listopada 2014.

„Svaka izmjena izbornog zakonodavstva, pa tako i za izbor zastupnika u Saboru, uvjetovana je dogovorom s opozicijom i bez dogovora se takve izmjene neće donositi“, poručio je premijer Zoran Milanović iz Banskih dvora prilikom davanja pozitivnog mišljenja Vlade na izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže saborski Klub SDP-a.

Dok se na dnevnom redu Sabora „kiseli“ izborna reforma, koju je predložila grupa saborskih zastupnika s GONG-om, a ni to nije jedini prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva, premijer već neko vrijeme ponavlja kako ima važnijeg posla, no neki su iz par njegovih novijih izjava skloni izvući zaključak da je barem malo promijenio mišljenje po tom pitanju.

Tako Novi list piše, a drugi mediji prenose da bi „već na idućim izborima za Sabor, hrvatski birači mogli zaokružiti i jednog kandidata na listi te da je to odluka donijeta u vodstvu Kukuriku koalicije nakon što se s raznih strana pojavljuje sve više zahtjeva u tom pravcu“, a potvrdu svoje neslužbene informacije iščitali su i iz Milanovićeve izjave novinarima nakon jučerašnjeg polaganja vijenaca na Mirogoju povodom Dana nezavisnosti: „Mislim da se moramo baviti pravim hrvatskim problemima. To nije izborni zakon, već, primjerice, nezaposlenost mladih. Ali, ako će preferencijski sustav riješiti bilo što u Hrvatskoj, ja sam njegov prvi pobornik“.

Dan kasnije na sjednici Vlade Milanović je prilikom davanja pozitivnog mišljenja Banskih dvora na izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže saborski Klub SDP-a, iskoristio prigodu pa iznio svoj stav i o mogućim izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Sabor.  „Ne znam smatra li to danas opozicija standardom, ali mi smatramo, a to se odnosi i na moguće izmjene izbornog zakona u ovih nekoliko mjeseci. Svaka bitnija izmjena zakona po meni je moguća i dopustiva samo u dogovoru i konsenzusu s opozicijom, kakva god ona bila. Mi znamo kakva je. Međutim, to je opozicija, izabrali su je hrvatski građani i nema bitnijeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora. To želim reći jer je zadnjih mjesec i pol dana Hrvatska obuzeta temama koje su važne. Po meni nisu najvažnije, ali svaka moguća izmjena, ako je bude, bit će uvjetovana dogovorom ili prešutnim dogovorom obiju strana. Na silu – ne. Običnom većinom – ne. To je moj stav“, zaključio je Milanović, koji je podsjetio na preporuke Venecijanske komisije da izborni zakon ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini.

Izborna se pravila za izbor saborskih zastupnika, također je podsjetio pritom, mijenjalo pred parlamentarne izbore 1999. „dogovorom vladajućih i opozicije“ i tako, smatra, treba biti i za predstojeće parlamentarne izbore. Međutim, isto ne vrijedi u slučaju SDP-ova prijedloga izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike, kojima se opozicija protivi, jer tu, istaknuo je Milanović, „nema bitnog sadržajnog zadiranja u Zakon dva, tri mjeseca prije izbora, čemu bih se osobno protivio. Radi se o određenim korekcijama koje su u granicama dopuštenog“.

Kako je objasnio zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan, u osnovi je riječ o modernizaciji pravila vezanih uz izbornu šutnju i izbornu promidžbu te se Saboru predlaže da razmotri nekoliko pravno-tehničkih, ali i supstancijalnih normi vezanih uz sastav biračkog odbora, kao i da se pitanje birača u službi u Oružanim snagama RH koji sudjeluju u mirovnim operacijama i misijama, uredi sukladno novom hrvatskom izbornom zakonodavstvu.

chevron-right