Bez predrasuda zaviri u film Vrapčića!

25. rujna 2014.

U cilju informiranja i osvještavanja lokalne zajednice i šire javnosti kreirana je inkluzivna predstava o događajima iz života psihički oboljelih osoba u kojoj glume i članovi Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja „Vrapčići“, a u njihovoj organizaciji premijera predstave redatelja Mateja Sufundžića bit će održana 30. rujna 2014. u 19,30 sati u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ u Slavonskom Brodu.

Osobe s psihičkim poremećajem stigmatizirane su u svojim zajednicama i uobičajen stav prema njima povezan je sa strahom i odbijanjem. Duboko ukorijenjeni stigmatizirajući stavovi i predrasude umanjuju njihovu kvalitetu života ograničavajući im mogućnosti sudjelovanja u društvu i zapošljavanja. Zbog unaprijed oblikovanih negativnih stavova da su osobe s psihičkom bolesti opasne, nesposobne za samostalan život i rad te da su te bolesti neizlječive, ne ulažu se napori u njihov  povratak na tržište rada i integraciju u društvo, nego dolazi do lišavanja poslovne sposobnosti i/ili otpuštanja s posla.

Probijanje okvira – put u slobodu

Iako je konvencionalno liječenje duševnih smetnji učinkovito i nije skupo, zbog proširenih stigmatizirajućih stavova u društvu, samo trećina osoba koje pate od duševnih smetnji traže stručnu pomoć ili ju odluče potražiti prekasno što umanjuje mogućnosti za oporavak, dovodi do kasnog prepoznavanja i dijagnosticiranja bolesti, dugotrajnijeg liječenja i slabijeg terapijskog učinka, a potiče i stres koji još više ugrožava zdravlje pojedinca i funkcioniranje obitelji.

Budući da se psihički oboljele pojedince često i neopravdano doživljava kao opasne i nesposobne te neodgovorne, Udruga „Vrapčići“ je u suradnji s volonterima kreirala inkluzivnu predstavu koja prikazuje događaje iz života psihički oboljelih, a u kojoj zajednički glume psihički oboljeli članovi udruge „Vrapčići“ te njihovi suradnici.

A otkud uopće ideja za predstavu?

S ciljem detektiranja potreba osoba s psihičkim smetnjama i izrade scenarija za predstavu, početkom travnja  održana je fokus grupa u kojoj je sudjelovalo devet osoba, koje boluju od shizofrenije i bipolarnog afektivnog poremećaja.

Oni su iznijeli informacije i dojmove o svojem životu prije bolesti, suočavanju s bolešću (uočavanje prvih simptoma i hospitalizacija), načinima nošenja s psihičkim tegobama te odnosu okoline, opisavši stigmatizirajući stav te osjećaje isključenosti i neshvaćenosti, odbačenosti i različitosti.

Iz njihovih priča nastao je kostur scenarija koji je za ovu kazališnu predstavu napisao glumac-volonter Matej Safundžić, a uz njega će u izvedbi predstave volonterski sudjelovati i njegov kolega Luka Stilinović s Umjetničke akademije u Osijeku.

Istraživanja pokazuju da je osobno iskustvo i kontakt s psihički oboljelima povezano s pozitivnijim stavom i boljim prihvaćanjem psihički bolesnih osoba. Upravo zato je ova kazališna predstava  antistigamitirajuća i edukativna za zajednicu, a osnažujuća za same osobe sa psihičkim smetnjama – stoga, „Zajedno učinimo više za mentalno zdravlje naših sugrađana“.

chevron-right