Sukob interesa - ne samo predvorje, već jedan od stupova korupcije

18. rujna 2014.

Saborski su klubovi jednoglasni u ocjeni kako treba razvijati svijest o štetnosti sukoba interesa kao predvorja korupcije, a istaknuli su i potrebu popunjavanja pravnih praznina te nužnost političke osude onih koji se tako ponašaju.

"Još nije dovoljno razvijena društvena svijest o važnosti sprječavanja sukoba interesa zato što ne postoji politička odgovornost", poručio je laburist Dragutin Lesar u raspravi o izvješću Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa za prošlu godinu. Vjeruje da će se tek nakon što prvi dužnosnik bude razriješen dužnosti zbog dokazanog sukoba interesa taj institut početi ozbiljnije shvaćati. "Društvena osuda i nulta tolerancija društva", istaknuo je Lesar.

S njim se slaže i HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh, koji je rekao kako sukob interesa kao fenomen nije samo predvorje korupcije, nego i jedan od stupova na kojima korupcija počiva. "Uz kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, vjerojatno najviše otvara prostor da se koruptivna djela pretvore u praksu", istaknuo je.

Predsjednica tog povjerenstva Dalija Orešković istaknula je kako će se kazne koje izriče to povjerenstvo podizati, a nezavisna zastupnica Jadranka Kosor je podsjetila kako su lani izrečene kazne od 294 tisuće kuna, od čega se 70-ak tisuća nije moglo naplatiti. "Kako političke stranke ističu na listama ljude za koje je utvrđeno da su u sukobu interesa ili osobe protiv kojih se vodi kazneni progon?" upitao se SDP-ovac Šime Lučin, koji smatra da politička odgovornost kažnjenih izostaje.

"Živimo u 21. stoljeću, a postojeći obrazac kojim se prijavljuje imovina dužnosnika apsolutno je neupotrebljiv. Ima krive kategorije, neke uopće ne navodi, a što je najgore - Povjerenstvo mora ručno prenositi podatke u bazu podataka", ocijenio je Beus Richembergh.

chevron-right