"Talijanska" renesansa Europe za izlazak iz ukletog kruga

10. srpnja 2014.

Dosta je dvoličnosti i lažnog predstavljanja Europe kao najboljeg mjesta za život, treba nam investicijski plan i renesansa Europe kako bi građani izašli iz ukletog kruga, istaknuo je na predstavljanju prioriteta talijanskog predsjedanja EU do kraja 2014. pred Europskim gospodarsko socijalnim odborom Sandro Gozi, državni tajnik talijanske Vlade tijekom predsjedanja Vijećem ministara, zadužen za europske poslove.

„Europi manjka svježih ideja u ovom novom političkom ciklusu nakon što je najgore u ekonomskom smislu prošlo. Želimo zacrtati manje ciljeva, ali više toga učiniti – trebamo pomoći građanima da izađu iz ukletog kruga gdje onda traže rješenja u nekim ekstremnim desnim političkim projektima. Prioritet za bolji život su rast i zapošljavanje. Rast se ne može prepuštati samo pojedinim državama članicama, to je preraslo u zajednički interes. To znači da bolje moramo koristiti zajedničke resurse, od investicija do financijskih instrumenata. Zato nam treba zajednički investicijski plan! To su šefovi vlada i država već potvrdili na samitu u lipnju“, podsjetio je Gozi.

Baš kao i na to da kada su u pitanju prometna i energetska infrastruktura te jača ulaganja u obrazovanje, znanosti i istraživanje,  „imamo sjajne dokumente, no do sada u praksi ništa dosad nije provedeno – zajednička energetska politika i unutarnje energetsko tržište još ne postoje. Vidimo što se događa na Iberskom poluotoku gdje je dovod plina blokiran, trebamo jako raditi na diversifikaciji dotoka energije. Trebamo jako razviti IKT tehnologije bez čega nema nikakvog razvija, niti znanosti i obrazovanje. Trebamo i proširiti IT sektor i približiti ga mladima. Također smo izradili program Connected Continent, koji predviđa izgradnju zajedničkog digitalnog tržišta EU“.

„Također, trebamo pokrenuti razvoj zelenih poslova, uskoro će se po tom pitanja u Torinu susresti svi europski ministara rada i okoliša, a zatim u idućih šest mjeseci trebamo pripremiti još jednu temu koja nam je na srcu, a to je revizija Strategije Europe 2020. i molimo vas za vaš doprinos koji je jako bitan. Želimo ovu strategiju još čvršće povezati sa strategijom borbe protiv nezaposlenosti. Moramo puno tog nužnog učiniti na regionalnoj razini, naročito za mlade, kako bi mladi dobili nadu“, naglasio je Gozi i ustvrdio da „to treba prerasti u stalan program EU tijekom ukupnog financijskog okvira do 2020.“.

"Talijanska" renesansa Europe za izlazak iz ukletog kruga 1
izvor: gong.hr

Izbor, a ne prisila!

„Također želimo uskladiti različite rezultate u pojedinim zemljama članicama kako bi zaživjelo zajedničko unutarnje tržište. Mobilnost ne treba biti obveza ili nužnost, već šansa i za radnike i za poduzetnike, treba im stvoriti dodatne mogućnosti, a ne da su primorani ići trbuhom za kruhom. Ne možemo reći 50 posto nezaposlenih mladih u Italiji i Španjolskoj: “jako nam je žao, idite negdje drugdje raditi”. Ne, za njih to treba biti izbor,a ne prisila“, istaknuo je Gozi.  

Osvrnuo se i na pitanja zajedničke imigracijske politike: „Mi znamo da one zemlje koje su najviše izložene imigracijskom valu plaćaju najvišu cijenu, a sada se sve članice EU moraju solidarizirati sa Sredozemljem koje je kolijevka naše civilizacije i EU. U što se pretvorilo Sredozemlje – u smetlište propalih politika EU koje se tu potapaju! Moramo suzbiti kriminalce i stvoriti zajedničku politiku prema azilantima“, kazao je te upozorio da „niti jedna talijanska vlada nije bila u tome toliko odlučna kao aktualna, da prvo u svojoj zemlji popravi pravo azilanata, a da potom uredi  europske politike azila, kao što je akcija Mare nostrum koju predvodi Italija“.

„Trebamo jedinstveno pravo na azil i solidarno snošenje troškova za azilante širom Evrope. I onda trebamo raditi da se ishodišta imigracije mogu kontrolirati“, poručio je Gozi u ambicioznom i energičnom govoru te zaključio: „Jedan od prioriteta naše vanjske politike bit će upravo Afrika – imat ćemo veliku konferenciju o vanjskoj politici u Milanu. Također želimo napredovati  u pregovorima sa SAD-om te u suradnji s azijskim zemljama. Na kraju želim reći da mi u Europi puno toga možemo postići i u Europi krenuti pravim putem“.

U osvrtu na raspravu Gozi je prekinut spontanim pljeskom kad je naglasio da je „građanima dosta dvoličnosti i lažnog predstavljanja Europe kao najbolje za život, najzelenije i tehnološki najavangardnije“ te se zauzeo za „povratak vlaka na zajednički kolosijek“ povrh fiskalne konsolidacije: „Ne možemo koristiti metode takozvanih savjetnika – daleko smo od metoda Zajednice i  demokratske kontrole – to trebamo vratiti u srce akcije. Moramo raditi na tome da Europa, od noćne more, za mlade postane san.“

Na hrabrim i jasnim stajalištima nove talijanske vlade u vezi s imigracijom i pravima azilanata posebno je čestitke izrazio Stefano Mallia s Malte, istaknuvši da je u šest mjeseci spašeno  više od 600 života. Poticaji za realni sektor proizvodnje i malog poduzetništva,  borba protiv nezaposlenosti i siromaštva te zajednička energetska i investicijska politika – rješenja su konkretnih problema građana potresenih dugotrajnom krizom na što će biti fokusirano talijansko predsjedanje, a taj su fokus podržali i ostali članovi EGSO-a.

chevron-right