Tko će sjediti u Europskom parlamentu?

07. travnja 2014.

Bivša premijerka, bivši i sadašnji saborski zastupnici, aktualni eurozastupnici, ugledni liječnici, poduzetnici, nezaposleni, umirovljenici, svi oni natječu se za jedno od 11 zastupničkih mjesta, koliko Hrvatskoj pripada u novom sazivu Europskog parlamenta.

Na izbore u svibnju izlazi ukupno 48 stranaka - 18 samostalno, a 30 u sedam koalicija. Izbori se održavaju u nedjelju, 25. svibnja i na njima će birači izabrati 11 hrvatskih zastupnika. Hrvatska će u predstojećem sazivu Europskog parlamenta (2014.-2019.) imati zastupnika manje nego sada, jer se broj zastupnika u Parlamentu smanjuje sa 766 na 751.

Hrvatski birači svoje će zastupnike birati po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijskom glasovanju. Birači, naime, mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalima na listi za koju
glasuju (preferencijski glas). Preferencijski glasovi 'vrijede' samo ako njihov broj za pojedinog kandidata iznosi najmanje deset posto glasova koje je osvojila lista.

Šaroliko društvo na listama

Dvadeset i pet listi, sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih, 275 kandidata, borit će se 25. svibnja za 11 mjesta u Europskom parlamentu. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za euro izbore. Na listama je 180 kandidata (65,5 posto) i 95 kandidatkinja (34,5 posto).

Najmlađi kandidat je Mihael Peklar iz ORAH-a, rođen 1995., a najstariji Vladimir Konečny iz Abecede demokracije, rođen 1934. godine. Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski iz Hrvatske radničke stranke (1991.), a najstarija Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (1941.).

Među sedam koalicija koje izlaze na izbore za Europski parlament su i koalicije dviju najjačih stranaka - SDP-a i HDZ-a. SDP na izbore izlazi sa HNS-om, IDS-om i HSU-om. HDZ je na čelu koalicije u koj su HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka. Savez za Hrvatsku koalicija je osam stranaka desnice u kojoj su HDSSB, Akcija za bolju Hrvatsku, Autohtona HSS, HRAST, HSP, Hrvatska zora stranka naroda, Obiteljska stranka i Zavjet za Hrvatsku. Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku čine Partnerstvo hrvatskog centra.

U koaliciji na izbore izlaze Demokratska stranka žena, Hrvatska stranka nezaposlenih i Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika, na isti način nastupaju i Zeleni Hrvatske, Agenda mladih demokrata i zelena stranka, a izbornu sreću zajednički će iskušati i Naša stranka te Nova srpska stranka. Samostalno na euroizbore izlaze Hrvatski laburisti - stranka rada, te ORAH Mirele Holy. Na isti način nastupa i Abeceda demokracije, Akcija mladih, Autohtona Hrvatska stranka prava, Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka.

Hrvatska radnička stranka, Hrvatska stranka reda, Međimurski demokratski savez, Nezavisna lista Ante Đapića također izlaze samostalno. Biračima se samostalno predstavljaju i Piratska stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, Savez za promjene, Snaga Roma Hrvatske, Socijalistička partija Hrvatske, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Stranka hrvatskog zajedništva i Stranka umirovljenika.

Kandidati u odličnim godinama

Za 11 mjesta, jedno manje nego lani, natječe se ukupno 275 kandidata, 180 muškaraca (65,5 posto) i 95 žena (34, 5 posto). Kandidati su, gledano statistički, u odličnim godinama, prosječno imaju tek nešto više od 45 godina. 'Najmlađu' listu ima Akcija mladih (prosjek 28 godina), 'najstariju' Snaga Roma Hrvatske (prosjek 54,8 godina).

Kandidati dviju koalicija koje vode najjače stranke - SDP i HDZ - u prosjeku imaju 49, odnosno 44, 7 godina. Od 25 pravovaljanih listi na samo dvije više je žena, nego muškaraca. Po šest žena i pet muškaraca imaju liste ORAH-a te koalicijska lista Demokratske stranke žena, Hrvatske stranke nezaposlenih i Akcije slavonsko baranjskih umirovljenika.

chevron-right