Tko će zastupati hrvatske građane u EU?

28. ožujka 2014.

Europski svibanjski izbori omogućit će  glasačima da pridonesu jačanju i mijenjanju pravca kojeg Europa treba zauzeti u borbi sa ekonomskom krizom, te ostalim problemima koji utječu na svakodnevni život ljudi. Prema novim pravilima, lideri zemalja Europske unije predložit će kandidata za mjesto budućeg predsjednika Europske komisije, no morat će uzeti u obzir ishod europskih izbora.

Koji je rok za dostavljanje kandidatura?

Svi prijedlozi kandidacijskih listi (stranačkih i „nezavisnih“, tzv. lista grupe birača) za izbor članova u Europski parlament  moraju prispjeti u Državno izborno povjerenstvo najkasnije do petka, 04. travnja do 24:00 sata, tj. u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora, tj. od stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora.

Tko može predložiti stranačke liste?

Pravo predlaganja stranačkih lista za izbor članova u Europski parlament imaju sve političke stranke koje su na dan objave odluke o raspisivanju izbora 21. ožujka 2014. bile registrirane u Hrvatskoj.

Samostalno listu za izbor članova u Europski parlament može predložiti jedna politička stranka te dvije ili više političkih stranaka (koalicijska lista).

Tko može predložiti liste grupe birača (tzv. nezavisne) i koliko potpisa je potrebno prikupiti?

Birači predlažu liste birača na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 5000 potpisa birača. Potpisi birača prikupljaju se na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo.

Gdje se mogu pronaći obrasci za kandidiranje i prikupljanje potpisa?

DIP je izvijestio da se svi obrasci potrebni za kandidiranje na izborima za Europski parlament mogu kupiti u Narodnim novinama, a dostupni su i na DIP-ovim internetskim stranicama www.izbori.hr

Na propisane obrasce se unose: ime i prezime, adresa prijavljenog prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, broj važeće osobne iskaznice ili putovnice i mjesto izdavanja kao i potpis birača-predlagatelja.

Za detalje, kliknite na GONG-ov VODIČ ZA KANDIDIRANJE

chevron-right