Europski parlament transparentniji u donošenju odluka

17. ožujka 2014.

Europski parlament podignuo je ljestvicu transparentnosti, naime, Access Info Europe je pozdravio odluku EP-a koja se odnosi na veću transparentnost u donošenju odluka na način da se glasovanje u odborima evidentira i objavljuje. Prijašnja praksa glasovanja je bila takva da su se u odborima samo dizale ruke i to nigdje nije zabilježeno, piše access-info.org

Odluka usvojena krajem veljače odnosi se na sva konačna glasovanja o rezolucijama i zakonodavnim aktima. Odlukom je također obavezno evidentiranje i objavljivanje glasovanja zastupnika u Europskom parlamentu o plenarnim i neobvezujućim rezolucijama.

„Ova će odluka olakšati građanima praćenje zastupnika u Europskom parlamentu te će civilnom društvu olakšati praćenje utjecaja lobista na formuliranje i donošenje odluka na razini odbora, gdje se u većini slučajeva i donose sve bitne odluke“  kazala je Pam Bartlett Quintanilla, sudionica kampanje.

Access Info Europe naglašava kako je ova odluka u skladu s Ugovorom o Europskoj uniji u kojem stoji da je Europski parlament dužan „sastajati se na javnim sjednicama... u slučajevima kada se raspravlja i glasa o nacrtima zakonskih akata“. Access Info Europe žali što još uvijek postoje određena područja zakonodavnog procesa koja su i dalje nerazumljiva. Europski parlament je propustio priliku proširenja transparentnosti na glasovanja o amandmanima.

Temelji legitimnosti

Još jedna kritična točka koja ne podliježe transparentnosti jesu pregovori između Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije. To su uglavnom neformalni sastanci s ciljem postizanja dogovora u ranim fazama razvoja zakonodavstva. Evidencija o tim razgovorima nije dostupna javnosti .

Neovisni odvjetnik Europskog suda pravde je u slučaju Vijeća Europske unije vs. Access Info Europe, u svom mišljenju od 16. svibnja 2013. rekao: „Stvaranje zakona je aktivnost koja se u demokratskim društvima događa kroz upotrebu procedure koja je javna po svojoj prirodi i u tom je smislu transparentna. U suprotnom, ne bi bilo moguće opisati zakon kao izraz volje onih kojih se tog zakona moraju pridržavati, što je temelj njegove legitimnosti.“

chevron-right