Prevencijom protiv korupcije - izgradnja političke kulture

11. ožujka 2014.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije jednoglasno je danas podržalo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Državnog ureda za središnju javnu nabavu i Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave.

"Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa podiglo je svijest o sukobu interesa, a mi smo dobili nezavisno tijelo koje kod pokretanja postupka ne vodi računa o tome koje je stranačke pripadnosti osoba protiv koje se postupak vodi", ustvrdio je SDP-ovac Peđa Grbin. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je kako je posebna pažnja posvećena edukaciji dužnosnika lokalne i regionalne razine kojima je, kako je ocijenila, potrebna najveća pomoć u tumačenju odredbi.

Najavila je kako bi tijekom ove godine trebao biti dovršen projekt informatizacije Povjerenstva dodavši kako bi problem mogla biti potrebna financijska sredstva. "Cilj nam je ustroj elektroničkog registra koji bi korisnicima omogućio bolje pretraživanje po različitim kategorijama", rekla je. "Povezivanje baza dužnosnika i njihovih imovinskih kartica i baza javne nabave, naručitelja i ponuditelja mogli bi pokazati zanimljive veze tijelima koja se bave borbom protiv korupcije", predložio je Grbin.

SDP-ovku Vesnu Fabijančić Križanić zanimalo je ima li zaostalih predmeta iz prethodnog mandata Povjerenstva, a Orešković je izvjestila kako tek nekoliko predmeta iz primopredajnog zapisnika još nije završeno. "Snažno podupirem djelovanje Povjerenstva koje si krči put prema čelnom mjestu u preventivnom djelovanju i borbi protiv korupcije", rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća HDZ-ov Vladimir Šeks. Prevencijom, smatra Šeks, postaje izlišna represivna crta borbe protiv korupcije.

Transparentnošću protiv korupcije

"Objavom svih podataka koji su producirani postupcima javne nabave na internetskoj stranici doprinosimo provedbi načela transparentnosti te sprečavanju mogućih koruptivnih radnji", rekao je predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu Dario Janković. "Državni ured za središnju javnu nabavu je, po provedenim postupcima od rujna 2012. sklopio ukupno 25 okvirnih sporazuma i 10 ugovora o kupnji, a procjenjujemo da smo državnom proračunu uštedjeli 193 milijuna kuna s PDV-om", pohvalio se Janković.

"Trebalo bi stvoriti obrazovnu instituciju za poslove javne nabave zbog učinkovitosti ali i zbog sprečavanja korupcije, nešto poput pravosudne akademije", kazao je Grbin. "Čini mi se da se problem ne javlja ni kod vas niti kod ponuditelja, nego na razini naručitelja iz državnog tijela", kazala je Jankoviću članica Vijeća Vesna Kesić.

Podsjećajući na aktualnu priču o nabavi automobila za Vladu Kesić je rekla da određeni način specifikacije, prema kojoj to mora biti "takav i takav najskuplji automobil", nije stvar edukacije već političke kulture, etike i svijesti o situaciji u zemlji. Može li se nekome dati u nadležnost da se provjerava realističnost potrebe, pitala se. Zamjenik predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka jave nabave Anđelko Rukelj upozorio je na tzv. maliciozne žalbe kojima, kaže, nije cilj da sustav funkcionira već da se postupak zaustavi i ostvari korist, bilo za odvjetnike bilo za ponuditelje.

chevron-right