Hoće li vlast opet ostaviti na cjedilu povjerenicu za informiranje?

11. veljače 2014.

Zakon koji se ne provodi nije ustavan, podsjetila je članove Odbora za ustav Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, čiji se Ured zbog nedostatka sredstava suočava s velikim problemima u provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, koji bi trebao biti jedan od glavnih alata u borbi protiv korupcije.

Premda je promjenom Ustava iz 2010. pravo na pristup informacijama podignuto na razinu Ustavom zajamčenog prava, a u razdoblju do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bilo je i jedan od tzv. deset monitoring uvjeta), čini se da se vlast baš i ne zamara implementacijom Zakona, kao ni posljedicama takvoga postupanja, dok novac koji zbog toga klizi iz europskih fondova dodatno povećava već nastalu štetu u nedovoljnoj borbi protiv korupcije.

Hoće li Vlada i Sabor, kojemu je trebala, kako se čini, gotovo pa cijela vječnost da ju izabere,  opet ostaviti na cjedilu Povjerenicu za informiranje – pitanje je koje se nameće nakon ponovnih upozorenja povjerenice za informiranje Anamarije Muse koja je sjednicu na kojoj je saborski Odbor za Ustav potvrdio Poslovnik njezina Ureda, iskoristila ne bi li nakon usvajanja proračuna i njegova skorašnja rebalansa još jednom zastupnike suočila s nedostatkom sredstava za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama.

Ispod svake granice prihvatljivosti

Podsjetimo, Zakon osim dosadašnjih poslova, predviđa i nove funkcije, naime, osim rješavanja o žalbama na odluke prvostupanjskih tijela, povjereniku su u nadležnost stavljeni i poslovi nadzora te inspekcijskog nadzora kao i ovlast neposrednog kažnjavanja tijela javne vlasti za počinjene prekršaje u odnosu na odredbe Zakona. No, da bi se te zakonske ovlasti i obveze moglo provoditi, potrebno je zaposliti još nekoliko službenika, a u suprotnom se sprječava povećavanje transparentnosti tijela javne vlasti te dovodi građane u još nepovoljniju situaciju.

Musa je situacija opisala kao „ispod svake granice prihvatljivosti“ i upozorila: „Stalno se spominje velika sredstva iz europskih fondova, a mi smo jučer saznali da nam Europska komisija neće dati sredstva za već odobren projekt jer nemamo dovoljno kapaciteta , a što je još jedan slučaj gubljenja sredstava iz europskih fondova, Naime, oni kažu da nam to jednostavno ne mogu dati jer nemamo dovoljno vremena i kapaciteta baviti se aktivnostima iz projekta koji već dvije godine čeka realizaciju“.

Nastala višestruka šteta

„Bojim se da nema dovoljno sluha, ali vjerujem da ćemo svi ovdje učiniti sve što možemo. Pogotovo zbog činjenice da je zbog milijun i dvjesto tisuća kuna koje je trebalo osigurati u državnom proračunu, izgubljeno milijun i sedamsto tisuća kuna koji su trebali doći iz europskih fondova tako da je nastala višestruka šteta“, istaknuo je predsjednik Odbora za ustav SDP-ov Peđa Grbin. Objavio je da je pisao Ministarstvu financija da se sredstva odrede u proračunu te da se već više puta upozoravalo ministra i zamjenika, a razgovaralo se i s glavnim državnim rizničarem. Ovom je prigodom zamolio i da se dopis uputi i nadležnom tijelu Nacionalnom vijeću za korupciju koje, kako je podsjetio, nije sazvalo sjednicu već mjesecima.

„Bilo nam je drago da je donesen novi Zakon i izabrana Povjerenica, no užasno nam je žao što moramo slušati ovakve probleme. Neću se ni osvrtati na antikorupcijski izvještaj Europske komisije, a mislim da je dizanje kapaciteta i osiguravanje normalnog rada Povjerenici užasno bitno za Republiku Hrvatsku i građane, ne samo zbog borbe protiv korupcije, nego i njezine prevencije“, kazao je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a i vanjski član Odbora, te poručio:

„Ako Vlada neće uložiti, nego štedjeti na ovakvim institucijama mislim da će biti izgubljeno puno više novca i ovo je kriv način štednje, stoga apeliramo da se obveže Vladu da osigura sredstva za rad Povjerenice jer će  inače Zakon ostati mrtvo slovo na papiru. Umjesto da preveniramo požare koji nam se događaju, imamo priliku kroz ovaj Zakon prevenirati i imati manje korupcije“.

chevron-right