Što otkrivaju ugovori o razvoju i dizajnu Središnjeg državnog portala?

20. siječnja 2014.

Digitalna javna uprava koja putem interneta kao efikasan servis pruža usluge građanima i gospodarstvu - tako bi trebao djelovati Središnji državni portal na internetskoj adresi gov.hr, no kako bi to trebalo izgledati u praksi - još uvijek se čeka, a u međuvremenu građanima ostaje baciti pogled na konačno javnosti dostupne ugovore o razvoju i dizajnu Središnjeg državnog portala. 

Zamislite jedinstveno online mjesto na kojemu možete naći sve Vladine javne podatke i koje osigurava i vizualizaciju setova podataka ključnih za transparentnost, poput strukturne organizacije svakog pojedinog resora, a osim toga služi i kao galerija izvrsnih aplikacija koje su građani sami napravili koristeći javne podatke. Također, to mjesto sadrži i prateće informacije o programu transparentnosti Vlade, a građanima pruža mogućnost za komentiranje i dijeljenje informacija o Vladinim podacima i načinima njihovog korištenja.

Jedno takvo online mjesto je data.gov.uk –  britanski središnji portal, primjer za kojim se htjela povesti i hrvatska Vlada, koja ima velike planove sa Središnjim državnim portalom od kojega očekuje da će pomoći u stvaranju boljeg poslovnog okruženja u Hrvatskoj te rastu produktivnosti i efikasnosti tijela državne uprave, smanjenju gužvi po uredima javne uprave i kvalitetnijoj usluzi građanima te jačanju dobrog upravljanja i povećanju participacije građana u demokratskim procesima. Sve to i više je nego moguće, a o čemu smo svojedobno i razgovarali s jednim od osnivača data.gov. uk-a Andrewom Stottom, no Hrvatska se zasad ne čini previše blizu ostvarenju tog projekta, a njegova se realizacija ne čini ni nešto pretjerano bliža nakon što je javnost zahvaljujući zahtjevima GONG-a za pravo na pristup informacijama dobila uvid u još sredinom prošle godine potpisane ugovore na tu temu.  

Faze, rokovi i više sile

HAKOM (Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije) i Vlada RH s Globaldizajnom su još 29. srpnja 2013. temeljem provedenog otvorenog postupka javne nabave potpisali dva ugovora: 1) Ugovor o razvoju i uspostavi sustava za upravljanje sadržajima centralnog internetskog mjesta za pristup informacijama iz javne uprave Republike Hrvatske – Središnji državni portal te 2) Ugovor o nabavi usluge dizajna centralnog internetskog mjesta za pristup informacijama iz javne uprave Republike Hrvatske – Središnji državni portal. 

Ugovor o razvoju i uspostavi sustava za upravljanje sadržajima centralnog internetskog mjesta za pristup informacijama iz javne uprave Republike Hrvatske – Središnji državni portal vrijedan je 135.200 kuna bez PDV-a, navodi se u Ugovoru čije je trajanje 12 mjeseci, a u tom odgovoru poslanom GONG-u priložene su i ponude Globaldizajna, u kojima se može pronaći više tehničkih detalja o aplikaciji i dizajnu.

Naručitelj aplikacije je HAKOM, a njezin ciljani korisnik i vlasnik je Vlada Republike Hrvatske.  S obzirom da je Ugovor, u kojem su definirane faze i rokovi, potpisan krajem srpnja, znači da je do sredine listopada trebalo riješiti Fazu 1 čije je trajanje predviđeno u okviru 75 dana od dana potpisivanja Ugovora. Između ostalog, u tom je roku sustav trebao biti testiran na zatvorenoj maloj grupi korisnika, a potom nakon izmjena i dorada testiran i na većoj grupi korisnika u skladu s dogovorom Vlade i Globaldizajna. Također je trebala biti predstavljena i finalna verzija te završena integracija mojauprava.hr i vlada.hr u središnji državni portal te otvorene internet stranice prema javnosti.

U drugoj je fazi, koja može trajati i do isteka Ugovora, uključena usluga razvoja, kao i izmjene vizualnog identiteta i sustava za upravljanje sadržajima zatražene temeljem obrade rezultata ispitivanjem. Naposljetku, Faza 3 podrazumijeva uslugu podrške i održavanja te traje do isteka Ugovora, a odnosi se na početak implementacije sadržaja ministarstava, ureda Vlade i državnih ureda.  Pritom su kao prioritet navedene upravne organizacije, policija i Porezna uprava te integracija ostalih internetskih stranica u središnji državni portal sukladno planu koji će zajednički dogovoriti Vlada, Globaldizajn i tijela državne uprave.

Realizaciju Ugovora prati Povjerenstvo u kojemu sjede ovlašteni predstavnici HAKOM-a, Vlade i Globaldizajna, a čija je zadaća stručan i unutarnji nadzor i kontrola rada. Oni su promjenjivi i nemaju pravo na naknadu i u svom su radu samostalni i neovisni, navodi se u Ugovoru.  Po plaćanju dospjelih računa HAKOM postaje u ime RH nositelj isključivog prava iskorištavanja autorskog djela i to prostorno ograničeno na teritorij RH-a te vremenski ograničeno postojanjem potrebe za njegovo iskorištavanje od strane Vlade, ali ne duže od zakonskog trajanja autorskog prava na autorskom djelu. HAKOM će pravo iskorištavanja prenijeti na Vladu, a ukoliko se autorsko djelo namjerava koristiti izvan granica RH, Globaldizajn se obvezuje prethodno zatražiti pisanu suglasnost od HAKOM-a i prethodno ugovoriti eventualna novonastala uzajamna prava i obaveze.

Proljeće konačno donosi e-građane?

Istoga je dana, dakle 29. srpnja 2013. sklopljen i Ugovor o nabavi usluge dizajna centralnog internetskog mjesta za pristup informacijama iz javne uprave Republike Hrvatske – Središnji državni portal čija je cijena 39.600 kuna bez PDV-a, a Ugovor traje do ispunjenja svih ugovornih obaveza.

Prema fazama i rokovima navedenima u Ugovoru, do kraja kolovoza Globaldizajn je trebao prezentirati i dostaviti prve prototipove rješenja, a do sredine rujna dorađena rješenja. Do kraja rujna trebale su biti napravljene izmjene i dorade rješenja nakon internog testiranja te potom do početka prosinca napravljene izmjene i dorade rješenja zatražene temeljem obrade rezultata ispitivanja tržišta.

S obzirom na to da se sada već bliži kraj siječnja, a Središnji državni portal nije predstavljen širokoj javnosti, valja imati na umu da je Ugovorom definirano kako navedeni rokovi mogu biti izmijenjeni u slučajevima više sile definirane u ovom članku (između ostalog, elementarne nepogode, ratno stanje, štrajk) isključivo pisanim sporazumom između ugovornih strana. Podsjetimo, krajem prošle godine potpredsjednica Vlade Milanka Opačić najavila je još jednu odgodu, i to projekta e-građani koji bi, kako je rečeno, trebao profunkcionirati tek na proljeće, a gov.hr je tek jedan njegov dio.

Tu su još i korisnički pretinac za koji je zadužen APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama), dok je Fina zadužena za Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav, a u projekt je uključen čitav niz ministarstava i državnih službi koje još uvijek treba iskoordinirati kako bi projekt, koji je trebao zaživjeti prvoga siječnja, bio doveden kraju." Naime, kako je ranije kazala Opačić: "Nažalost ćemo morati još malo pričekati. Cijeli projekt je gotov, međutim, imali smo problema s financijskim sredstvima, vi znate da smo ove godine imali veliki deficit. Nažalost, falilo nam je novaca i nadam se da ćemo sada od siječnja imati te novce u novom proračunu i da ćemo krenuti s tim projektom. Što znači da bismo negdje do proljeća mogli imati i e-građane u početnoj funkciji".

chevron-right