"Šegon bi trebao razmisliti o davanju ostavke, a Vlada se oglasiti o slučaju"

15. siječnja 2014.

Pomoćnik ministra financija Branko Šegon od HBOR-a i Hypo Alpe Adria Banke dobio je iznimno povoljan kredit sa znatno nižim kamatama i duljim počekom uz državnu subvenciju, objavio je HTV u emisiji Studio 4.

Također HTV je naveo kako je u posjedu ugovora Branka Šegona, koji "dokazuju da je Šegon od HBOR-a dobio" takav kredit. Novinari HTV-a Dražen Majić i Tomislav Kalousek pokazali su u emisiji, kako tvrde, kreditni ugovor kojim je obitelj Šegon od HBOR-a i Hypo Alpe Adria Banke dobila kredit, kojim je Branko Šegon kupio i obnovio hotel "Korkyra" u Veloj Luci.

Istaknuli su da je taj hotel kupio i obnovio kreditima Hypo Alpe Adria Banke vrijednim više od šest milijuna eura uz kamete od 7 do 9 posto. Dolaskom na mjesto pomoćnika SDP-ova ministra financija, Branko Šegon je, zbog poslovnih problema, u HBOR-u pokrenuo inicijativu za reprogramiranje kredita, dodali su.

U kolovozu 2012. HBOR, u suradnji s Hypo bankom, Šegonu je odobrio kredit od četiri milijuna eura kojima je zatvorio veći dio dotadašnjih nepovoljnih kredita. Uvjeti kreditiranja bili su puno povoljniji nego ranije - kamate su bile znatno niže i, nakon državne subvencije, kretale su se oko tri posto uz četverogodišnji poček na otplatu glavnice, navode novinari HTV-a. Dodaju kako je i dalje upitno tko upravlja vlasničkim udjelima u trgovačkom društvu "Facta Vera" d.o.o., a čiji je vlasnik Branko Šegon.

Neka se Vlada što prije očituje o ovom slučaju!

Gostujući u emisiji izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao je da bi pomoćnik ministra financija Branko Šegon trebao razmisliti o davanju ostavke na svoju funkciju jer postoje ozbiljne indicije i dokazi. "Ovaj slučaj, kako i raniji slučajevi, ugrožavaju integritet ove Vlade i očekujemo da se što prije Vlada očituje o ovom slučaju i iznese svoj stav", rekao je Zelić.

«Institucija HBOR-a je vrlo tajna», upozorio je Zelić prisjetivši se kako je GONG prije godinu dana od te Banke tražio presllike zapisnika sa sjednica Nadzornog odbora HBOR-a, ali ih nije mogao dobiti pod opravdanjem da Banka ima svoj pravilnik o tajnosti podataka – koji također nije javan. Stoga bi bilo dobro da HBOR ima svoja interna pravila o upravljanju sukobom interesa pa kada im na dnevni red dođe primjerice, kredit sina pomoćnika ministra, sukladno pravilima vrlo pažljivo pristupe tom problemu kako se ne bi stvorila percepcija o sukobu interesa što može također poljuljati povjerenje građana u institucije». 

HBOR se ne smije "vaditi" na bankarsku tajnu

«Ono što je nevjerojatno jest da su podaci HBOR-a o kreditima, tajni i da ih javnost mora tražiti, naime, kod HBOR-a ne smije biti govora o bankarskoj tajni jer je riječ o instituciji koja dijeli javni novac. I ministar Slavko Linić, koji je šef NO-a koji odlučuje o kreditima iznad 37 ili 39 milijuna kuna, ako je znao za ovaj slučaj – trebao se obratiti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa i obznaniti to javnosti kako bi znala i kako ne bi došlo do krivih tumačenja», poručio je Zelić. 

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) priopćila je vezano za slučaj pomoćnika ministra financija Branka Šegona, kako je HBOR "odobrio kredit trgovačkom društvu Facta Vera d.o.o., a ne fizičkoj osobi. Kredit je odobren uz podjelu rizika s poslovnom bankom i pod jednakim uvjetima koje imaju i drugi poduzetnici koji dobivaju takve kredite", stoji u priopćenju HBOR-a.

Vlasništvo trgovačkog društva Facta Vera d.o.o. povezuje se pomoćnikom financija Brankom Šegonom i njegovom obitelji. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa istražuje, pak, je li pomoćnik ministra financija, Branko Šegon iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama.

chevron-right