Koga briga za brak, imaju građani prečih briga, to su i pokazali!

01. prosinca 2013.

Građani Hrvatske pokazali su da u životu imaju prečih stvari od ustavnog forsiranja prava većine koja ta prava ionako već ima, ali i da je građanski odgoj i obrazovanje nužno potreban u ovoj zemlji, čije su institucije propustile zaštititi prava manjine – poručila je inicijativa «Građani glasaju PROTIV» na konferenciji za medije nakon prvih privremenih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

«Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista», «Ljubav za sve» ... pjevali su razdragano nepokoreni rezultatima referenduma o braku premda im nisu išli u korist članovi 87 udruga okupljenih u inicijativu «Građani glasaju PROTIV» i njihovi gosti. Naime, prema prvim privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, od 36,9 posto birača koji su izašli na referendum, 65,08posto glasovalo je 'ZA' ustavnu definiciju braka kao životne zajednice muškarca i žene, a 34,31 posto 'PROTIV'.

Ti su rezultati, smatraju u Inicijativi, pokazali da za većinu građana, njih 63 posto, referendumsko pitanje nije bitna tema i da imaju prečih briga i potreba, kao što su primjerice, obrazovanje, zaposlenje, socijalna sigurnost, upravljanje javnim dobrima, borba protiv korupcije ... 

Ima i onih kojima je stalo u kakvoj ćemo zemlji živjeti

«Prvi rezultati od otprilike 37 posto odaziva birača najniža je izlaznost do sad na državnim referendumima, ali i jedna od najslabijih na izborima, kako državnima, tako i lokalnima. Građani su time pokazali da imaju neke druge potrebe od ustavnog forsiranja braka između muškarca i žene kao životne zajednice», upozorila je Marina Škrabalo ispred inicijative « Građani glasaju PROTIV», zahvalivši svima koji su «danas izašli i glasali i kojima je stalo do toga u kakvoj zemlji živimo i u kakvoj zemlji ćemo živjeti i sutra». 

«No, na žalost imamo situaciju da iako većina građana ne podržava ustavnu promjenu, ona će stupiti na snagu. Odnos između dvije trećine građana koji su glasali "ZA" i jedna trećina koja je glasala "PROTIV" najviše govori da u Hrvatskoj realno jedino vjerske zajednice provode odgoj za vrijednosti. Institucije i obrazovni sustav se ne bave građanskim obrazovanjem, a građani imaju potrebu za raspravama i vrijednostima i uopće nas ne čudi da je vjerska koncepcija braka sada ušla u Ustav. No, ponavljamo, tu se ne radi o većini hrvatskih građana», podsjetila je Škrabalo.

Je li ovo zadnja lakrdija od demokracije?

«Večeras imam podijeljene osjećaje – osjećam se tužno, ali i ohrabreno. Tužno se osjećam jer je u mojoj domovini Hrvatskoj većina odlučila o sudbini jedne manjine što nije dobro. Tužno se osjećam i jer je jedna grupa ljudi - čiju financijsku pozadinu građani i dalje ne znaju - izigrala demokratske procedure ove zemlje i nadam se da je ovo prvi i zadnji put da smo imali ovakvu lakrdiju od demokracije. No, istovremeno se osjećam i iznimno ohrabreno što su se našoj inicijativi "Građani glasaju PROTIV" priključili brojni građani, kojima upućujem jedno veliko veliko HVALA», poručio je Gordan Bosanac u ime incijative «Građani glasaju PROTIV».

«Nadam se da se u mojoj zemlji više nikada neće ponoviti da zakažu institucije koje su tu da štite demokraciju ove zemlje, a od svih političkih elita, očekujem da što prije učine najmanje tri stvari», dodao je pobrojavši: «Prvo, da izmijene Zakon o referendumu tako da spriječe slične manipulacije, a drugo, da građanski odgoj i obrazovanje zaživi u ovoj zemlji i da imamo građane i građanke koji će prepoznati što ugrožava ljudska prava. I na kraju - ono što očekujem vrlo brzo od ove Vlade jest da što prije donese Zakon o životnom partnerstvu jer je potpuno jasno da prava homoseksualnih osoba moraju biti izjednačena s pravima heteroseksualnih osoba.»

chevron-right