Cenzuriranje i monolitno solidariziranje

01. prosinca 2013.

Nije dugo trebalo pa da cenzura postane bojkot, a iznenađenje monolitnom „solidarnošću“ hrvatskih medija izaziva čuđenje u svijetu „U ime obitelji“. No, zar je moguće da su previdjeli članak 38. Ustava, istog onog Ustava zbog kojeg danas hodočaste po biralištima?

„Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.“ – kaže tako hrvatski Ustav. Ali, možda je taj članak, kako su neki već primjetili, nova inspiracija za neke buduće referendume, tko zna.

Osude cenzure sa svih strana

Incijativa "U ime obitelji", podsjetimo, odlučila je dijelu medija uskratiti akreditacije za praćenje referendumske noći u prostorima njihova stožera. Među njima su HRT, sva izdanja EPH grupe, Novi list te internetski portali Index.hr, Net.hr i T-portal. UIO ih je, da bi nekako opravdala ovakvu neshvatljivu odluku o nevjerojatnom (a možda s obzirom na dosadašnje ponašanje ove Inicijative i nema mjesta pretjeranom iznenađenju) cenzuriranju, optužila da se nepridržavaju načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti u izvještavanju. No, s UIO „neprihvatljivim“ medijima vrlo brzo solidarizirali su se i drugi mediji, uključujući one kojima je UIO milostivo dopustilo izvještavanje, a njihovu cenzuru osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo te Hrvatsko vijeće za medije.

Glasnogovornica "U ime obitelji", Jelena Gazivoda, izjavila je danas Hini kako Inicijativa neće mijenjati odluku o uskraćivanju akreditacije navedenim medijima unatoč bojkota drugih medija te da se uskrata odnosi „samo“ na večernje druženje s volonterima i podupirateljima Inicijative u prostorima Inicijative.

Neobičan pogled na ulogu medija

Toliko o tome kako demokraciju, slobodu i ljudska i građanska prava vide „U ime obitelji“. Pa ipak, ostadoše iznenađeni, naime: "Zabrinjava to monolitno 'solidariziranje' hrvatskih medija, osobito onih komercijalnih, koji bi trebali biti slobodni od političkih pritisaka i vođeni jedino interesom njihovih gledatelja i čitatelja za određenu temu", navodi se u izjavi inicijative "U ime obitelji", objavljenoj danas na njihovim internetskim stranicama. Čak dvaput su naglasili iznenađenje solidariziranjem televizija Nove TV i RTL-a te Večernjeg lista s „konkurentskim“ medijskim kućama.

Njihovo je ponašanje, pogotovo kad se prisjeti i nepoštivanja preporuke Državnoga izbornog povjerenstva oko transparentnosti financijskih izvješća i nekih drugih nerazjašnjenih situacija oko „posudbe“ pojedinih autorskih djela, još neshvatljivije s obzirom na ocjenu koju je na prije koji dan održanim Danima elektroničkih medija u Opatiji dalo Vijeće za elektroničke medije, čija je članica Suzana Kunac istaknula: „Nepostojanje regulative kad je, primjerice, u pitanju referendum, pa i onaj na kojem će građani odlučivati za dva dana, stvara velike probleme medijskim kućama. Iako je HRT donio vlastiti pravila praćenja, mnogi to nisu učinili. No, opći je zaključak kako se mediji danas samoreguliraju zbog čega tijekom predkampanje nisu primijećeni nikakvi propusti, nepravilnosti ili pristranost prema opciji 'za' ili 'protiv'.“

Nadopunjeno u 17:58

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ u kasnim poslijepodnevnim satima uputila je poziv svim medijima da dođu na konferenciju za novinare na kojoj će se večeras predstavnici Inicijative osvrnuti na rezultate referenduma, naime, kako su objavili na svojim internetskim stranicama: "Zbog velikog interesa javnosti i na temelju poziva Vijeća za medije Građanska inicijativa 'U ime obitelji' poziva sve medije na konferenciju za novinare u 21,30 sati na kojoj će sudjelovati predstavnici Inicijative te će se osvrnuti na rezultate referenduma", navodi se u pozivu upućenom medijima da dođu u sjedište stožera Inicijative. Hoće li se mediji odazvati, ostaje vidjeti.

chevron-right