GONG ne promatra referendum, kome se obratiti?

29. studenoga 2013.

S obzirom da GONG ne promatra ovaj referendum, donosimo odgovore na najčešća pitanja kako ostvariti biračko pravo i prijaviti nepravilnosti.

1. Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača mogu glasovati s potvrdom za glasovanje  
Potvrde za glasovanje izdaju uredi državne uprave u županijama, odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu prebivališta birača, koji rade na dan referenduma od  7:00 do 19:00 sati.
Kontakte ureda možete pronaći na sljedećem linku: http://www.uprava.hr/default.aspx?id=13957

2.  Koje je moje glasačko (biračko) mjesto? 
Otvorite link https://biraci.uprava.hr/   - izbornik UPIT U BIRAČKA MJESTA  i unesite svoju županiju, grad ili općinu, ulicu i kućni broj - izbacit će vam biračko mjesto po pripadajućoj adresi.

3.  Ne mogu pristupiti glasačkom (biračkom) mjestu jer sam bolestan, nepokretan kod kuće, što da radim? 
Trebate nazvati odbor i zatražiti posjet odbora što prije moguće. Kontakte odbora možete pronaći na sljedećem linku:   http://www.izbori.hr/izbori/dip_ws.nsf/public/index?open&id=1195A& .
Alternativno, nazovite Državno izborno povjerenstvo:  (0) 1 45 69 712  ili (0) 1 45 69 713 te njih tražite kontakt telefon svog odbora kojeg ćete nazvati i zatražiti da dođu u posjetu.
OVO NE VRIJEDI ZA BIRAČE KOJI SU U BOLNICI, DOMU, TOPLICAMA…IZVAN MJESTA SVOG PREBIVALIŠTA.

4.  Ne mogu pristupiti svom glasačkom (biračkom) mjestu jer sam u bolnici / domu / toplicama, što da radim? 
Na žalost, zakon ne omogućava glasanje u bolnicama / domovima / toplicama - možete glasati jedino u mjestu svog prebivališta.
Iznimno, ako se radi o ustanovi socijalne skrbi postoji mogućnost da je formirano biračko mjesto u toj ustanovi – pitajte u ustanovi ima li biračko mjesto.
Za dodatna pojašnjenja pitajte Državno izborno povjerenstvo na kontakte:  (0) 1 45 69 712  ili (0) 1 45 69 713; dip@izbori.hr 

5.  S kojim dokumentima glasam?
Osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola ili vojna iskaznica. Trebaju biti važeći.

6. Kako mogu glasati izvan mjesta prebivališta? 
Do 20. studenog postojala je mogućnost da se građani privremeno upišu u popis birača u mjestu gdje će se nalaziti na dan referenduma ili da pribave potvrdu za glasanje.
No, budući da je taj rok istekao, jedina  mogućnost glasanja postoji u mjestu prebivališta.

7.  Kršenje „referendumske“ šutnje?
Prema Zakonu o referendumu, šutnja nije zabranjena ni dan prije niti na dan održavanja referenduma.
Međutim, sukladno Obveznim uputama DIP-a  ispred glasačkog mjesta i u blizini do 50 metara nije dopušteno agitiranje za ili protiv (dijeljenje letaka, održavanje skupova, davanje izjava za medije i sl.).

8.  Želite prijaviti nepravilnosti za vrijeme glasanja / na biračkom mjestu?
Obratite se Državnom izbornom povjerenstvu na sljedećim kontaktima: T 01 4569 712, 4569 713; dip@izbori.hr

chevron-right