Hoće li vlast o(ne)mogućiti rad Povjerenici za informiranje?

27. studenoga 2013.

Papirnati tigar – tako bi se otprilike moglo opisati Povjerenika za informiranje prema prijedlogu državnoga proračuna koji je Vlada poslala Saboru. Naime,  iz tog je dokumenta jasno vidljivo da toliko dugo čekani „pravobranitelj za informacije“ u praksi neće moći raditi većinu stvari koje mu stoje u opisu posla, a to s obzirom na loša iskustva ostavlja brojna pitanja.

Prema prijedlogu proračuna za sljedeću godinu Ured Povjerenika za informiranje imat će na raspolaganju 1.389.669 kune. Osim što mogu zaboraviti edukaciju, potpuno je jasno da s tom svotom nije moguće ustrojiti inspekcijsku službu, čime se izravno podmeće klipove provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama. I to ne samo ovih, nego i budućih godina jer 2015. Ured povjerenika raspolagat će iznosom od 1.134.698 kuna, pri čemu se najveći pad predlaže na rashodima za zaposlene - čak 221.000 kuna, a i u 2016. proračun povjerenice trebao biti još nešto malo niži od proračuna za 2014.

S obzirom na česta upozorenja javnosti da je ova vlast nekako „zaboravila na borbu protiv korupcije“, stvaranjem jake institucije koja moćno djeluje tek na papiru, aktualni vlastodršci samo daju vjetar u leđa takvim kritikama. Tim više jer u sjećanju teško mogu izblijedjeti mnogi korupcijski slučajevi do kojih vjerojatno ne bi ni došlo da se neke stvari nisu odvijale iza građanima zatvorenih vrata. Uostalom, dobar primjer koji često navodi GONG jest nemogućnost dobivanja dnevnog reda zatvorenog dijela sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka za Planinsku što je tek jedan od brojnih slučajeva čiji se epilog očekuje u sudnici.

Na potezu je Sabor - ima nade?

Prema projekciji GONG-a Ured Povjerenika trebao bi zapošljavati 15 ljudi i to uz godišnji proračun od oko 6,5 milijuna kuna, a sredstva bi mogla doći od imovine oduzete upravo u  korupcijskim postupcima. No, kad je već Vlada prekršila Zakon jer se sredstva za rad povjerenika osiguravaju u proračunu, na potezu je Sabor pod čijom ingerencijom Povjerenik za informiranje uostalom i jest.

Određenu nadu da bi na drugoj strani Markova trga mogla proraditi svijest o tome da treba zaštiti građanima Ustavom zajamčeno pravo na informacije pobuđuju Izvješća Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbora za pravosuđe. Naime, o upitnom osiguranju dostatnih sredstava za provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama, raspravljalo se na Odboru za pravosuđe, a Odbor za ljudska prava napominje da je u raspravi ukazano na „nedostatan iznos sredstava predviđen za Povjerenika za informacije, čiji je ured nova institucija u sustavu zaštite ljudskih prava. Kako je Hrvatski sabor po prvi puta nedavno imenovao Povjerenika, za funkcioniranje njegovog ureda neophodno je osigurati sredstva kojima će se stvoriti temeljne pretpostavke za obavljanje brojnih poslova koji su Zakonom o pravu na pristup informacijama stavljeni u njegovu nadležnost“.

GONG-ova projekcija Ureda Povjerenika za informiranje

Hoće li vlast o(ne)mogućiti rad Povjerenici za informiranje? 1

chevron-right