Što će papa Franjo reći hrvatskim biskupima i kršćanima?

15. studenoga 2013.

Zabrinut produbljivanjem sukoba u Hrvatskoj povodom dvojezičnosti u Vukovaru, napose zbog izjava hrvatskih biskupa koji ne rade na miru i pomirenju, pismom papi Franju tražeći ga da biskupsku svitu, ali i ostale koji se nazivaju kršćanima, podsjeti na njihove kršćanske zadaće obratio se niz organizacija civilnoga društva i građanskih inicijativa iz cijele Hrvatske posvećenih izgradnji mira, zaštiti ljudskih prava i demokratizaciji.

„Papa Franjo, molimo Vas da cijelomu našem društvu, i većinskim i manjinskim skupinama, a posebice hrvatskim biskupima, uputite poruku kršćanske nade mira. Hrvatskom društvu treba Vaš poticaj na snošljivost i ljubav prema bližnjem. Posebno zabrinjava stav episkopata u Hrvatskoj, osobito kardinala Josipa Bozanića i nekolicine biskupa, čija javna obraćanja kontra dvojezičnosti u Vukovaru nimalo ne pridonose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba.

„Razočarani smo što su potpuno iznevjereni stavovi koje je hrvatski episkopat objavio u povodu 50. godišnjice završetka Drugoga svjetskog rata. Tada su, u pismu koje su 1. svibnja 1995. potpisali svi biskupi s pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem na čelu, navedene i sljedeće proročke riječi: 'Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivnju druge zajednice. Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi, pred težim su moralnim pitanjem: Kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivnju u vlastitoj zajednici?' A zatim: 'Kako okajati krivnju, kako zadobiti oproštenje Božje i ljudsko, mir savjesti i pomirenje među ljudima i narodima? Kako započeti novo doba osnovano na pravednosti i istini?'

Dio je to iz pisma papi Franji, koje u cijelosti možete pročitati ovdje, a koje su mu uputile brojne organizacije civilnoga društva moleći ga da „cijelomu našem društvu, i većinskim i manjinskim skupinama, a posebice hrvatskim biskupima, uputi poruku kršćanske nade mira. Hrvatskom društvu treba Vaš poticaj na snošljivost i ljubav prema bližnjem“.

„Pismo (koje je tijekom jučerašnjeg dana (14.11.2013) predano Apostolskoj nuncijaturi u Republici Hrvatskoj - op.a.) motivirano je dugogodišnjim praćenjem poruka koje stižu iz različitih točaka u hrvatskom društvu, koje se odnose na niz sve glasnijih činova nasilja usmjerenih na Srbe u Hrvatskoj te stvaraju strah među tim zemljama. No, ne postoje inicijative iz crkvenih krugova ka medijaciji, pomirenju i dijalogu premda je vrh Crkve odgovoran usmjeriti ljude prema mogućnostima nošenja sa frustracijom“, upozorila je Marina Škarabalo iz GONG-a na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena i internet stranica kampanje SVI MI - ZA Hrvatsku svih nas.

„Pismo Papi na prvi pogled može izgledati kao prozivanje, ali istina je da je ono jasan poziv hrvatskom društvu i onima koji su u njemu posvećeni izgradnji mira i uspostavljanju povjerenja da je potrebna podrška i poticaj zbog rastućeg trenda mržnje, isključivosti i nasilja. Teško bi hrvatsko društvo moglo koračati prema odgovornoj zajednici ako se svi njegovi akteri ozbiljno ne pozabave duboko poremećenim hrvatsko-srpskim odnosima. Pismo jasno iskazuje poziv katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i drugim vjerskim organizacijama da vide ozbiljnost situacije, da je potreban dijalog između organizacija civilnog društva i vjerskih organizacija oko toga kako iskoračiti iz sukoba netrpeljivosti i isključivosti prema dijalogu i procesima izgradnje povjerenja. Tako bismo u budućnosti mogli dosegnuti jednu zajednicu koja će moći živjeti u različitosti, a bez straha od međusobnog protjerivanja", kazala je Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, dugodišnja mirovna aktivistica koja je na izgradnji mira i povjerenja radila tijekom i poslije rata.

 „Vi morate biti prvi u opraštanju, kazao je Papa, ali moja majka ne pitala:  kako ću oprostiti onima koji su ubili mojega sina? I ja, jer moja ja kršćanska obaveza braniti ljudska prava, deset godina intenzivno radim sa svojom mamom i govorim joj: mama, nemaš pravo mrziti sve Srbe zato što ti je sin ubijen u Domovinskom ratu", kazao je novinar Drago Pilsel podsjetivši na riječi Pape Ivana Pavla II. koji je prilikom prvoga apostolskog pohoda Zagrebu u rujnu 1994., kada je Srbe i Hrvate pozvao na pomirenje, a ovdašnje kršćane ohrabrio na putu ekumenizma kazao: U zemlji koja je krvarila, u zemlji koja je još vidala rane, hrabro je rekao svima – ljudima na vlasti, svećenicima, svim vjernicima, mladima: 'Morate biti prvi u opraštanju (…) Kultura mira ne odbacuje zdravo domoljublje, ali ga drži daleko od nacionalističkih pretjerivanja i isključivosti“.

chevron-right