Kako gradski otac Bandić „U ime obitelji“ donira gradski prostor?

14. studenoga 2013.

„U ime obitelji“ kao pravi pater familias i dokazani kršćanin koji vodi računa o osjećajima vjernika zgrebački gradski otac Milan Bandić dodijelio je po hitnom postupku na korištenje gradski prostor bez naknade, i to u svrhu pripreme i organizacije referenduma o braku. Međutim, upitno je koliko je ta Bandićeva odluka u skladu sa standardima Kodeksa Venecijanske komisije i što će na to reći Državno izborno povjerenstvo?

„Za potrebe pripreme i organizacije referenduma o pristupanju izmjenama Ustava na temelju inicijative udruge 'U ime obitelji'“,  Bandić je prije koji dan – točnije 8. studenog, dao „na privremeno korištenje bez naknade prostor u Ulici kralja Zvonimira 17, na četvrtom katu ulične zgrade“. Riječ je o „tri sobe, hodniku, kuhinji i  WC-u: ukupne površine 68,88 kvadrata, a pored toga imat će i pravo korištenja dvorane površine 60,32 kvadrata s pomoćnom prostorijom površine 8,34 kvadrata, prema međusobnom dogovoru s privremenim korisnicima prostora na četvrtom katu zgrade“.

Nadalje, kako se navodi u Zaključku o davanju prostora na privremeno korištenje, „uživanje u gradskom prostoru može se prekinuti jedino ako korisnik ne postupa prostorom s pažnjom dobrog gospodara i ako ne podmiruje sve troškove u svezi s korištenjem prostora (komunalnu naknadu, pričuvu, troškove električne energije, grijanje, vode, kao i svaki drugi trošak koji se odnosi na dotični prostor), te naknade za korištenje zajedničkih usluga u zgradi (voda, grijanje, struja, čistoća i sl.), prema važećim propisima kojima se utvrđuje način plaćanja zajedničkih troškova, odnosno prema sporazumu korisnika posebnih dijelova u zgradi“.

(Ne)Tolerancija na kvadrat

"Svi moramo živjeti jedni pored drugih, u toleranciji. Moramo tolerirati jedni druge, to je suština demokracije", kazao je svojedobno Milan Bandić nakon što je „u civilizacijskom iskoraku“ naložio skidanje plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" poslušnom kazalištu "Gavella" i kao „gradonačelnik svih građana“ poručio: "Gradonačelnik mora voditi računa da se ne vrijeđaju vjerski osjećaji“.  Plakati su, podsjetimo, iritirali vjerske osjećaje nekoliko vjerskih udruga pa je „reagirao kao odgovoran čovjek i kao gradonačelnik“.

Je li ga isto djelovanje vodilo i ovaj put kad je inicijativi za referendum o braku dodijelio prostor u suprotnosti s kriterijima koje je donio upravo on sam kao gradonačelnik i upleo gradske odnosno resurse svih zagrebačkih poreznih obveznika u kampanju? Doduše, kad je Bandić u pitanju, čini se, i opet ništa nova, tek nastavak „dobre“ stare prakse s obzirom da u njegovom slučaju već dugo postoje ozbiljne sumnje u zloupotrebu javnih resursa Grada Zagreba u svrhu kampanje za izbore.

No, budući da standardi Venecijanske komisije izričito propisuju da se u financiranju za referendumsku kampanju moraju primjenjivati pravila kao i za izbornu kampanju, drugim riječima - donacije lokalne samouprave su zabranjene, pa bi tu i DIP trebao imati štogod za reći, a i "U ime obitelji" bi mogli konačno više podastrijeti transparentne financijske izvještaje o svojem djelovanju - čist račun, duga ljubav, a zna se koliko su povjerenje i ljubav važni u svakoj obitelji.

Dodjela po osjećaju za ...

U obrazloženju Bandićeve odluke, između ostaloga, navodi se: „Udruga U ime obitelji okuplja tridesetak drugih udruga i tisuće volontera, a u samo 15 dana svojim ju je potpisom poduprlo više od 180.000 stanovnika Grada Zagreba. ... S obzirom na hitnost i velik broj aktivnosti kojima se bavi, neodgodivo joj je potreban prostor (cca. 70-80 m2), kako bi mogla što bolje organizirati pripreme za referendum i druge potrebne aktivnosti te tako stajati na raspolaganju građanima Zagreba i Hrvatske. Zbog svega navedenog Ured gradonačelnika daje preporuku za dodjelu prostora Udruzi U ime obitelji. Sukladno navedenom donosi se i zaključak o dodjeli prostora“.

"Prostor je odlukom gradonačelnika dodijeljen isključivo za potrebe "pripreme i organizacije referenduma” - to je isto kao da u izbornoj kampanji nakon raspisivanja izbora gradonačelnik grada dodijeli gradski prostor jednoj stranci koja se kandidira na izborima, izričito za potrebe kampanje. To je zabranjena donacija po nekoliko propisa u izbornoj kampanji, a ako se analogno, po Kodeksu, primjenjuje na referendumske kampanje, to je zabranjeno u referendumskoj kampanji", upozorava Vanja Škorić, pravna savjetnica GONG-a, koji će od DIP-a zatražiti donošenje upute o obavezama zainteresiranih strana u pogledu transparentnosti financiranja referendumske kampanje/promidžbe.

U međuvremenu, mnoge druge udruge, obrtnici, poduzetnici, umjetnici, građani ... već godinama neuspješno čekaju ne bi li dobili prostor u najam kako bi i oni mogli stajati na raspolaganju građanima Zagreba i Hrvatske. I to doista svim građanima bez diskriminacije u gradu i zemlji istinske demokracije.

chevron-right