Hrvatska u EU: položena matura, posao tek počinje

24. srpnja 2013.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je položila maturu ili stekla barem dobru diplomu, ali pravi je posao tek čeka, i to kako se opet pokazuje na recentnom primjeru odnosa spram pravosuđa, tako i prema građanima koji o EU još uvijek nisu dovoljno informirani. Tu je zadaću na sebe preuzelo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, koje se danas predstavilo na prvoj konferenciji za novinare u Kući Europe istaknuvši pritom sustavan dijalog s građanima kao prioritet jer njihov se glas treba čuti.

 „Ulaskom Hrvatske u Uniju nismo završili priču, ona tek počinje. Ulaskom smo došli do mature i dobili solidan temelj za rad, naime, to je kao i u životu, mislite da sve znate nakon što steknete diplomu, a onda vas stvarni život nauči da još trebate puno učiti“, kazao je šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i objasnio da će Predstavništvo, čija se ekipa još formira, imati odjele za medije, politički rad i komunikaciju. Naglasak će biti na građanima, programu EU do 2020. i posebno će se pratiti gospodarstvo i financije te borba protiv korupcije i vladavina prava.  Uostalom, rad sudstva bit će pod povećalom EU i u ostalim zemljama članicama, a važna zadaća bit će i zaštita potrošača.

Građani kao prioritet

„Mijenja se položaj građana. Oni su građani Europske unije i njihov se glas treba čuti. Svi znaju da članice imaju ekonomskih, ali i političkih problema i svi smatraju da se neke stvari moraju promijeniti. Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso je rekao da je došlo vrijeme da se neke stvari unutar EU mijenjaju i pozvao je građane da u tome sudjeluju“, podsjetio je Baričević te istaknuo veliki projekt u Komisiji - dijalog s građanima.

Naime, diljem Europe održavaju se događanja u kojima građani s predstavnicima EU raspravljaju o različitim temama vezanim za Uniju, primjerice, jučer je potpredsjednica EK Viviane Reding bila u Sofiji, a i Baričević je istaknuo: „Najveći posao Predstavništva bit će komunikacija s građanima. Namjera je do proljeća sljedeće godine skupiti sve ideje građana i tada će EK iznijeti prijedlog u kakvoj Europi bi trebali živjeti, a tada će biti i novi izbori za Europski parlament“.

U međuvremenu, u Hrvatskoj se dovršava posao oko 10 infocentara koji će nalaziti diljem zemlje i na tim će punktovima biti lokalni ljudi, koji će najbolje znati što bi u tim lokalnim sredinama trebalo promijeniti i te će točke biti početak informiranja građana, koji se u međuvremenu, imaju li mu pristup, o EU mogu informirati i na internetu s obzirom da se sve više materijala može pronaći i na hrvatskom, koji je postao službeni jezik Europske unije.

Paleta informacija na dohvat ruke

Također, pohvalio se kako mnogi građani dolaze po informacije i odnose tiskane materijale iz Predstavništva, koje ih iz Bruxellesa i Luksemburga dobiva u paletama. Međutim, prvu priliku postaviti pitanja uživo predstavnicima Unije, hrvatskim građanima, koji su i europski građani, pružit će se 16. rujna kroz „Dijalog s građanima“ u okviru Europske godine građana 2013., gdje će u Trst doći Reding i talijanski ministar za Europu, a uz Talijane, Slovence i Austrijance, bit će pozvano i 80-ak hrvatskih građana, najavio je Baričević i dodao da bi i Hrvatska krajem veljače ili početkom ožujka mogla biti domaćica sljedećeg Dijaloga.

Podsjetimo, ulaskom Hrvatske u EU prestala je s radom Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, a otpočelo Predstavništvo EK u RH sa zadatkom da u zemlji članici promovira politiku Europske komisije povezujući se sa svim razinama, od nacionalne do regionalne i lokalne te da prati javnost i njezine reakcije.

chevron-right