Sabor u EU poslovima – na krivoj strani Markova trga?

26. lipnja 2013.

Sabor se marginalizira u europskim poslovima, dobiva samo ulogu promatrača, Vlada dominira, ocjene su oporbenih zastupnika iz rasprave o konačnoj verziji zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima.

Iako se još prošli tjedan na saborskim odborima činilo da postoji visok stupanj suglasnosti o predmetnom zakonu, oporba je danas „sipala“ primjedbe, ustrajavši u ocjeni da se njime jača uloga Vlade, a slabi pozicija Sabora u europskim poslovima.

Smjer je jasan, uvode se elementi kancelarskog sustava i marginalizira parlament, tvrdi Nikola Vuljanić (Klub Hrvatskih laburista), nezadovoljan politikom po kojoj je Sabor samo promatrač, prvo u unutarnoj, a sada, kaže, i u europskoj politici. Zahvaljujući partijskoj disciplini, Sabor je rijetko donosio ključne odluke, to se činilo na drugoj strani Markova trga, ustvrdio je Vuljanić.

Vrlo kritičan prema zakonu je i Klub HDZ-a, koji smatra da je između dvaju čitanja zakona napravljen korak unatrag, da se slabi pozicija Sabora, a jača uloga Vlade. Najveći utjecaj na tekst zakona imao je unutarstranački dogovor (u SDP-u), tvrdi Goran Jandroković.

Klubovi vladajuće koalicije zakon drže dobrim, smatraju da je postavio dobru ravnotežu između zakonodavne i izvršne vlasti u europskim poslovima. Model je dobar, ne marginalizira parlament, ne majorizira izvršnu vlast, kaže Goran Beus Richemberg (HNS). Kolegama uzvraća kako partitokracija, kao bolest demokratskih država, ne postoji od jučer i nije je lišena ni jedna hrvatska stranka.

Beus kaže kako će se ponuđeni model tek iskušati. Nakon jedne godine možemo podvući crtu i vidjeti iskustva, može ga se, kaže, mijenjati. Ništa nije zacementirano, modeli se mogu mijenjati, tako su, uostalom, činile gotovo sve članice Unije, dodaje Danijel Mondekar (SDP). Za Damira Kajina (nezavisni) ponuđeni je zakon kompromisan, Sabor nije zapostavljen, niti ga se marginalizira.

Da je zakon pronašao mjeru u odnosima Vlade i Hrvatskoga sabora smatra Milorad Pupovac (SDSS), ali dodaje da bi ta mjera mogla biti više na strani parlamenta.

Oporba prosvjeduje što se o zakonu kojim se dio ovlasti Sabora prenosi na Odbor za europske poslove raspravlja bez Vladina predstavnika i pred malobrojnim, uglavnom oporbenim zastupnicima.

U sabornici je, računajući predsjednika Josipa Leku, sada samo 13 zastupnika Kukuriku koalicije, pobrojao je Zoran Vinković (HDSSB). Oporba je nezadovoljna i sastavom Odbora za europske poslove, pa nezavisna Jadranka Kosor predlaže da u njemu budu i predstavnici svih saborskih klubova.

Oporba smatra da postupak donošenje zakona nije bilo transparentan, da se donosi u vremenskom tjesnacu, samo dan-dva prije 1. srpnja, kada treba stupiti na snagu.

Sabor: Rasprava o EU suradnji s Vladom

Raspravom o konačnoj verziji zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima u kojoj su, u odnosu na prvu verziju zakona, pojačane obveze premijera i Vlade spram Sabora u pogledu eu-pitanja, danas je nastavljeno saborsko zasjedanje.

Predlagatelj zakona saborski je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a predviđeno je da zakon stupi na snagu 1. srpnja ove godine.

Premijer i Vlada imaju obvezu o eu-pitanjima, poglavito sastancima Europskog vijeća, češće nego je prvotno bilo predviđeno, komunicirati s Hrvatskim saborom i njegovim Odborom za europske poslove koji se osniva. Premijer će tako jednom godišnje morati izvjestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, dok će nakon svakog sastanka Vijeća u roku od 15 dana pisano o tome izvijestiti saborski Odbor za europske poslove.

Vlada će, pak, uoči svakog sastanka Europskog vijeća Odboru pisano dostaviti dnevni red i druge prateće dokumente te, ako postoji, nacrt zaključka Vijeća. Premijer će po potrebi, na poziv predsjednika Hrvatskog sabora, na sjednici Sabora ili Odbora predstaviti stajališta Republike Hrvatske na sastanku Europskog vijeća ili podnijeti izvješće o održanim sastancima Vijeća.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin uvjeren je da je u zakonu ponuđen dobar balans u odnosima zakonodavne i izvršne vlasti u eu-pitanjima. Zakon potiče suradnju parlamenta i Vlade kako bi se ta tijela mogla bolje snaći u novim okolnostima, rekao je Grbin.

chevron-right