Zakon o strateškim investicijama – revolucija na autocesti ili ipak ne?

20. lipnja 2013.

Unatoč mnogobrojnim kritikama Vlada nije odustala od Zakona o strateškim investicijama, a nakon primjedbi iz Europske komisije najnoviji prijedlog našao se danas na sjednici u Banskim dvorima s koje je odaslan Saboru u prvo čitanje. Premda ima onih koji tvrde da je Zakon, na koji i dalje stižu brojne primjedbe, „revolucionaran“, premijer smatra da je ipak riječ samo o „velikom koraku naprijed“.

„Cilj je skratiti i znatno ubrzati investicijske projekte“, istaknuo je Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva, predstavljajući kolegama Prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima koji bi trebao stvoriti preduvjete za povećanje investicija u hrvatsko gospodarstvo.  Da bi projekt bio strateški, mora zadovoljiti određene kriterije poput onoga da vrijednost ukupnih kapitalnih troškova ulaganja bude najmanje 150 milijuna kuna ili da ima mogućnost sufinanciranja iz fondova i programa EU-a i u tom slučaju ukupna vrijednost kapitalnih troškova projekta mora biti najmanje 75 milijuna kuna. Također, strateškim projektima smatrat će se i one koji se ostvaruju na područjima od posebne državne skrbi ili na otocima kada vrijednost kapitalnih troškova ulaganja bude najmanje 20 milijuna kuna.

Nadalje, prema Prijedlogu zakona strateškim projektima za državu smatrat će se, između ostalog,  oni projekti čijom se provedbom stvaraju uvjeti za zapošljavanje većega broja osoba ovisno o vrsti i lokaciji projekta, koji znatno doprinose razvoju ili poboljšanju uvjeta i standarda za proizvodnju proizvoda i pružanje usluga, kao i oni koji uvode i razvijaju nove tehnologije kojima se povećava konkurentnost i ekonomičnost u gospodarstvu ili javnom sektoru i/ili kojima se podiže ukupna razina sigurnosti i kvaliteta života građana i zaštita okoliša.

Grčićeva revolucija

O tome je li neki investicijski projekt bitan za strateški razvoj, odlučivat će Vladino povjerenstvo, a u Banskim dvorima tvrde da Vladi da nijedan strateški projekt neće biti moguće pokrenuti ako nije u prostornim planovima, a kad se u investiciju ide s privatnim partnerom postiže se vrlo precizan sporazum s privatnim investitorima o njegovim pravima i obvezama. Prijedlogom se propisuje i raspolaganje nekretninama, procedura izvlaštenja, davanja koncesija te izdavanja upravnih akata poput građevinske i lokacijske dozvole .

Naime, državne institucije imat će 15 dana za potrebna očitovanja i taj se rok može produžiti samo još jednom i to opet za još 15 dana, a ako se ne budu pridržavale rokova institucije i njihove službene osobe bit će penalizirane, kazao je potpredsjednik Vlade te ministar regionalnoga razvoja i europskih fondova Branko Grčić.

„Ovim zakonom primjenjivat će se svi pozitivni propisi Republike Hrvatske koji definiraju različite segmente u pripremi investicijskih projekata“, naglasio je Grčić i oduševljeno zaključio: „Koordiniram ovaj proces i moram reći da je ovo revolucionarni zakon koji će iz temelja promijeniti okruženje za strateški vrijedne investicijske projekte“.

Milanovićev korak

„Po prvi put imamo stvarno u rukama nešto što kroz gospodarsku diplomaciju možemo promovirati u svijetu jer to je prvo što vas pitaju je - koje su procedure? Onda ih uspoređuju sa zemljama u okruženju i prepreke izazivaju negativne reakcije onih koji dođu investirati", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. U sličnom entuzijastičnom tonu zborio je Dario Lorencin, koji je na čelo Ministarstva turizma stigao iz Ministarstva gospodarstva u kojemu je bio jedan od prvih na braniku silnih kritika na račun Zakona o strateškim investicijama, pa je tako i danas istaknuo da je „taj Zakon poput jedne vrste prometnice, puta koji projekt treba prolaziti. U tom smislu ovo zakonsko rješenje predstavlja autocestu. Dobili smo jedan dobar okvir, ali ostaje nam puno posla da projekte realiziramo“.

Na loptu je donekle stao premijer Zoran Milanović, koji se ne bi baš složio s Grčićem, no dodao je da je zakon dovoljno dugo pripreman da bude dobar, iako će uvijek biti nezadovoljnih, i njime treba utvrditi lanac odgovornosti za pojedine procese: „To je taj red o kojem govorimo, vidjet ćemo kako će to u praksi funkcionirati. Najlakše je biti protiv, najteže je biti konstruktivno za. Da zaključim: Možda ipak ne revolucionaran zakon, ali veliki korak naprijed“.

chevron-right