Gdje je Prijedlog Zakona o strateškim investicijama?

18. lipnja 2013.

S obzirom da je Nacrt prijedloga zakona o stateškim investicijama još prije nekoliko mjeseci izazvao brojne kritike u javnosti, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji, a potom je nastalo zatišje u kojem se na ovu temu moglo čuti samo šuškanja po kuloarima da Ministarstvo gospodarstva radi na novim prijedlozima, a potom je resorni ministar obznanio da se ovih dana može očekivati Prijedlog Zakona na Vladi, zainteresirana javnost se pita – gdje je nova verzija i kako će se i kada na nju moći očitovati?

U tom kontekstu oglasile su se o rganizacije civilnoga društva: GONG, Udruženje hrvatskih arhitekata, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska i Zelena akcija, čije pismo upućeno resornom ministru prenosimo u cijelosti:

Punih pet mjeseci nakon što je Ministarstvo gospodarstva uputilo Nacrt Prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima u javno savjetovanje koje je trajalo samo osam radnih dana (15. – 24. 1. 2013.),  ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je u ponedjeljak 17. lipnja na Hrvatskom radiju, u emisiji Poslovni tjedan, obavijestio javnost da je nova verzija Zakona koja je prošla konzultacije s Europskom komisijom, upućena na stručne radne skupine Vlade te da se do sredine srpnja može očekivati najmanje prvo, ako ne i oba čitanja, pa i usvajanje Zakona u Saboru. Naglasio je da je EK bila posebno zadovoljna redovnim, umjesto hitnog postupka donošenja Zakona.

Budući da je Nacrt prijedloga Zakona izazvao veliki interes, ali i zabrinutost javnosti, očekujemo i tražimo od Ministarstva gospodarstva da ovu novu verziju Zakona, prije slanja na Vladu uputi na mišljenje socijalnim partnerima te na javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Smatramo da socijalni partneri i zainteresirana javnost trebaju imati barem jednaku mogućnost očitovanja o ovom zakonu kao i Europska komisija, a o čijim stavovima oni koji o Zakonu na kraju odlučuju - saborski zastupnici - trebaju biti pravodobno i detaljno informirani.

Podsjećamo i na članak 30. stavak 4. Poslovnika  Vlade RH prema kojem je predlagatelj zakona dužan uz nacrt prijedloga zakona priložiti i izvješće o provedenom savjetovanju, ukoliko je ono provedeno.  Sukladno tome, očekujemo da će izvještaj te objedinjene primjedbe i obrazloženja odbijenih primjedbi koje su zaprimljene tijekom savjetovanja u siječnju, kao i dodatnog savjetovanja o novoj verziji zakona u lipnju 2013. biti

(1) objavljeni na internetskoj stranici MINGO-a
(2) upućeni kao prilog na Vladu te
(3) predočeni saborskim zastupnicima u sklopu materijala za prvo čitanje

Budući da se radi o problematici koja zadire u sve sfere društvenog i gospodarskog razvitka Hrvatske, ali i u niz  upravnih pitanja pa i zaštite temeljnih prava, ponavljamo naš zahtjev da se ovaj zakonski prijedlog podvrgne procjeni učinaka propisa, sukladno zakonom propisanoj proceduri. Ukoliko to ne bi bio slučaj, od predlagatelja tražimo da u obrazloženju Prijedloga Zakona Vladi, Saboru i javnosti objasni izostanak te analitičke provjere mogućih negativnih učinaka i provedbenih rizika ovog propisa.

GONG, Udruženje hrvatskih arhitekata, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska i Zelena akcija

chevron-right